“Da, samo su Bosanci i Hercegovci zaraženi. Nijemci, Šveđani nisu, bravo Hrvati”

Obavezna 14-dnevna samoizolacija za građane Bosne i Hercegovine koji planiraju ući u Hrvatsku praktično je onemogućila ljetovanje u ovoj zemlji i izazvala nevjericu kod naših građana, koji su već isplanirali svoje godišnje odmore, izvršili rezervaciju ili platili traženi iznos.

Dodatno otežavajuća okolnost je što za ulazak u Hrvatsku ne može pomoći ni svjež negativni nalaz na koronavirus, odnosno PCR test.

Baš sam ljuta, ovo je čista diskriminacija prema Zapadnom Balkanu i nema nikakve veze sa korona virusom jer nismo mi niša kritičniji od drugih, kod nas se i dalje testira dosta, a i slučajevi zaraze su skoro svi sa blagom kliničkom slikom u cijelom svijeti, pa i kod nas”.

Nikada više u Hrvatsku na more

“Da samo su Bosanci zaraženi, Njemci, Šveđani nisu, bravo Hrvati”

Ovo su samo neki od komentara na društvenim mrežama povodom mjere koja je od ponoći stupila na snagu. 

Interesovalo nas je kako novonastalu situaciju vide turistički radnici u Hrvatskoj i u kojoj će mjeri gubitak turista iz BiH uticati na njihovo poslovanje, ako se zna da je samo prošle godine, prema podacima koje je objavilo Ministarstva turizma Hrvatske, u toj zemlji ljetovalo više od pola miliona građana Bosane i Hercegovine ostvarivši blizu tri miliona noćenja. 

Kontaktirali smo turističke agencije i organizacije, te privatne iznajmljivače duž Makarske rivijere gdje naši građani najčešće ljetuju. Dok jednima nije jasno koji je cilj jedne ovakve odluke u momentu kada se Hrvatska bori za svakog turistu, i odbijaju povjerovati da je epidemiološka situacija u Bosni i Hercegovini alarmantnija nego u drugim državama, drugi se pak nadaju da će do špica sezone- juli, avgust, ista biti ukinuta. 

Ipak zajedničko  im je svima da im od juče telefoni neprestano zvone i pristižu emailovi sa otkazima rezervacija i upitima šta će biti sa uplaćenim novcem.

Privatni iznajmljivači  su najglasniji i ne kriju ogorčenost. Dok jedni ističu da mogu slobodno staviti ključ u bravu, drugi smatraju da je ovom odlukom, na samom pragu turističke sezone, odlučeno da Hrvatskoj nije namjera spasiti sezonu, te da ju je zapravo ugasila prije nego što je i počela. 

Dosta ih smatra da na odluku trebaju reagovati svi- iznajmljivači, hotelijeri i turistički radnici i organizacije jer će uprkos nedostatku gostiju plaćati dadžbine: “Probudite se ili plaćajte pristojbe za goste koje niste imali, poreze za dobit koju niste ostvarili, RTV pretplate na apartmane za programe koje niko nije gledao… Ili jeste – tek grupa gostiju prvih deset dana 8. mjeseca”. 

Ovo je sama jedna od poruka upućenih od strane privanih iznajmljivača koje smo kontaktirali u Makarskoj.

“To je ponižavanja odluka za građane susjednh nam zemalja, koliko samo Njemačka, Švedska ili bilo koja druga zemlja ima zaražnih pa ih pustimo u Hrvatsku”, kažu nam u apartmanu Adria. 

Zatečeni su i u turističkim agencijama.

“Jutros i sinoć me dočekalo dosta pitanja gostiju i dosta otkaza rezervacija od strane građana BiH koji su naši brojni turisti. Nažalost sve to utiče kako na njih tako i na nas, puno je otkaza i pritisak na privredu je ogroman. Jer za mnoge kuće cijene su već snižene za 30 posto, a sada uz ove otkaze, teško je govoriti o bilo kakvoj zaradi. Obzirom da pandemija i dalje traje, već sada razmišljamo da nam prihodi neće stizati kako su stizali do sada za Novu godinu, te prvi i drugi mjesec. Zaista je teško bilo šta reći ili prognozirati”, kaže za BUKU Branka Leškov iz Turističke agencije Promajna Toursa.

Za sve one turiste koji su uplatili ljetovanje, dodaje, opcija je vaučer koji mogu iskoristiti naredne godine ili vraćanje novca, po novom zakonu, u roku 180 dana. 

Anita Franin, direktorica ureda Turističke zajednice grada Vodica za BUKA kaže da se odluke Stožera moraju poštovati, ali da se iskreno nada da one neće dugo biti na snazi: “Situacija je takva, kakva je i mi je moramo poštovati, za nadati se da to neće dugo trajati, da će se epidemiološka slika popraviti i granice otvoriti, kako bi građani BiH koji tradicionalno ljetuju na našem području u špici sezone, mogli doći”.

I na kraju ilustracije radi navedimo i podatak da BiH na million stanovnika testira 25.893 lica, a Hrvatstka 17.803- puno manje od BiH, ali Srbije i Sjeverne Makedonije, kojima je takođe za ulazak u Hrvatsku obevezan 14-dnevni karantin.

Izvor: Buka

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.