ZAŠTO SU VAM DJECA RAZDRAŽLJIVA I LIJENA I KAKO DA TO PROMJENITE?

Zbog čega je elektronski post toliko djelotvoran? Zato što preokreće mnoge fiziološke disfunkcije izazvane gledanjem u ekran.

Sve je više djece i tinejdžera koji su skloni napadima bijesa ili deprisivni i apatični. Hronično razdražljiva djeca stalno se umorna, i imaju problema sa učenjem i socijalnim vještinama. U jednom trenutku, možda će čak dobiti dijagnozu ADHD poremećaja ili depresije.

Psihijatar Viktorija L. Dankli roditeljima djece sa ovim problemima savetuje da krivca potraže u elektronskim uređajima koje djeca svakodnevno koriste. “Iznova i iznova uviđam da je poremećaje raspoloženja kod djece najbolje tretirati eliminisanjem upotrebe elektronskih uređaja na nekoliko nedelja. Ovaj “elektronski post” dozvoliće njihovom nervnom sistemu da se resetuje”

Oduzimanjem elektronike djeci vratićete im dobar san, raspoloženje, koncentraciju i organizovanost, i podići njihov nivo fizičke aktivnosti. Postaće otpornija na stres pa će napadi bijesa da se prorede i ublaže. Dijete počinje da ponovo uživa u svakodnevnim aktivnostima, prirodi i maštovitoj igri. Kod tinejdžera, vraća se inicijativa nasuprot apatiji i bezvoljnosti.

Zbog čega je elektronski post toliko djelotvoran? Zato što preokreće mnoge fiziološke disfunkcije izazvane gledanjem u ekran.

Mozak djeteta je mnogo osetljiviji na upotrebu ekrana nego što mislimo. I kratkotrajna upotreba elektronskih uređaja remeti mladi mozak u razvoju. Osim toga, roditelji misle da nije svaka upotreba uređaja jednako štetna, a zapravo nema mnogo razlike između pasivnog gledanja u ekran i interaktivne upotrebe (pretraživanje, društvene mreže, poruke)

Evo na koji način ekrani posebno štete djeci:

1. Remete san i biološki časovnik

Svjetlo ekrana imitira dnevno svjetlo, i suzbija proizvodnju melatonina, hormona nužnog za san. Minut izloženosti svetlu ekrana može odložiti oslobađanje melatonina za nekoliko sati i poremetiti biološki časovnik. Jednom kada do toga dođe, dolazi i do poremećene ravnoteže hormona i inflamacije mozga. A bez dubokog sna nema ni oporavka organizma.

2. Elektronika čini naš sistem za nagrađivanje neosjetljivim

Igranje igrica dovodi do oslobađanja dopamina, hemikalije koja “drogira” naš mozak. Kao i kod korišćenja droga, vremenom dopaminski receptori postaju manje osetljivi, pa im je potrebno sve više stimulacije da bismo doživjeli zadovoljstvo.

3. Upotreba elektronike dovodi do stresnih reakcija

Akutni i hronični stres dovode do promjena u hemiji mozga i remete rad hormona, pa postajemo razdražljivi. Povišen nivo kortizola, hormona stresa, istovremeno je i izročnik i posljedica depresije. Prenadraženost i zavisnost otežavaju funkcionisanje čeonog režnja mozga, zaduženog za regulaciju raspoloženja.

4. Ekrani preopterećuju čula i mentalno iscrpljuju

Intenzivna vizuelna i kognitivna stimulacija iscrpljuje mentalne rezerve, pa nam je teško da se fokusiramo i postajemo razdražljivi.

5. Elektronski uređaji odvlače djecu od fizičke aktivnosti i prirode

Igra na otvorenom, naročito u prirodi, poboljšava koncentraciju, umanjuje stres i agresivnost. Dijete nema mogućnost da uživa u ovom blagotvornom dejstvu otvorenog prostora na raspoloženje, ukoliko je po cijeli dan pred ekranima.

Ukoliko uočavate kod svog djeteta problem sa razdražljivošću i bezvoljnošću, morate preduzeti drastične metode, poručuje Danklijeva. To je jedini način da se njegov nervni sistem oporavi i da dijete postane staloženije, psihički jače i srećnije.

Priredila J. P:
Izvor: Detinjarije.com

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.