Pitali smo roditelje kad planiraju djecu vratiti u vrtić!?

U ovoj sedmici vrši se anketiranje roditelja čija djeca idu u javne i privatne vrtiće da bi se znao tačan broj djece koji bi se vratio u vrtiće u narednom periodu. U RS je počelo olakšavanje restriktivnih mjera, a bez povratka mališana u vrtiće mnogi roditelji se ne mogu vratiti na poslove. Roditelje smo pitali kada oni planiraju da djecu vrate u predškolske ustanove.

Tanja Lipovčić:

Moja dva djecaka (2) i (4) godine idu u državne vrtiće. I muž i ja radimo u Banjaluci u privatnim firmama i zaista nemamo kome da djecu povjeriti na čuvanje, jer su naše porodice u drugim gradovima. U Banjaluci zaista nemamo drugo rješenje osim vrtića. Do sada su nam na poslu poslodavci izlazili u susret na poslu kada bi djeca bila prehlađena. Isto tako, za vrijeme pandemije suprug i ja smo radili u dežurstvima, pa smo se smjenjivali. Sada kada krenu dežurni vrtici sa radom naši dječaci će ići.

Milana Bjekić Kopanja:

Ne planiram u maju slati djecu u vrtić. Ja još ne radim, a kad krenem čuvaće ih baka do juna. Ne smatram da su djeca ugrožena i ne mislim da virus može dugo opstati na visokim temp, ali nekako razmišljam da će stanje bar malo ‘normalnije’ biti za mjesec dana.

Dragana Tadić:

Moj dječak ide u jedan privatni vrtić i mi smo zadovoljni odlukom vrtića da se ne naplaćuje „čuvanje mjesta“, odnosno za mart se platilo 50 % cijene, a april nismo plaćali. Preporuka je da se u vrtić ne šalju djeca koja imaju opciju da ih neko čuva, odnosno da će vrtići raditi u smanjenom obimu i da idu djeca čiji roditelji moraju na posao. Zbog toga ja svog dječaka neću odmah slati u vrtić, jer sam ja na porodiljskom bolovanju pa nije neophodno da on ide. A kako mjere budu popuštale i ova epidemija prođe poslaću ga. Spremna sam da platim vrtić kad počnu sa radom iako moj sin neće odmah krenuti, jer sa zadovoljna njihovim radom i uslugom, a i dječak voli vrtić i drugare.

Nataša Miljević:

Planiram da pošaljem dijete u vrtić što kasnije, po mogućnosti tek u julu. Radim od kućeiI mogu da ga čuvam. Mislim da će se u vrtiću virus najlakše raširiti, jer djeca imaju bliske međusobne kontakte. Nemam tetu koja mi čuva dijete po potrebi niti baka servis.

Svjetlana Tomic Ignjić:

Dijete ne planiram slati bar do juna u vrtić, ne radim, a ne radi ni muž. Ja sam učiteljica, pa neću ni raditi, mozda neće ni u junu ici. Drago mi je što se polako sve vraća u normalu, ali realno gledano onda smo mogli raditi pod ovim mjerama opreza. Ako će tipa frizer raditi pod punom opremom, sa pregradama, primati po jednu musteriju… koja je onda svrha zatvaranja svega?! Dok god imamo zaražene, zaraza će se čiriti pa tako planiram pratiti situaciju po pitanju vrtića. Djetetu fale drugari i tete, ali nije pametno da ide u vrtić dok god ima zaraženih a ima ih.

Nina Banika:

Trenutno sam na porodiljskom, pripadamo Opštini Laktaši, dječak ide u jedini privatni vrtić ovdje, bar u centru Laktaša, ne znam da li na širem području postoji još neki privatni. Niko nas još nije kontaktirao u vezi početka rada. Dječaku nedostju drugari i na njenu se to vidi i zbog toga bih ga voljela vratiti u vrtić što prije. Međutim, imam i malu djevojčicu koja još uvijek nije primila sve redovne vakcine, pa ću odgoditi vraćanje dječaka u vrtić dok djevojčica ne primi sve vakcine isključivo zbog njenog imuniteta.

Dubravka Mićić:

Ne šaljemo djecu u vrtić još uvijek. Čekamo da se situacija poboljša. Najverovatnije da će u junu krenuti u vrtić.

Majka iz Prijedora koja nas je zamolila da bude anonimna:

Poslodavac mi je najavio da se moj povratak na posao očekuje najvjerovatnije od 10.05. Moj povratak na posao znači da moja kćerka mora u vrtić čim ga otvore, jer nemam neko drugo trajno rješenje. Svakako sam rizičnija ja koja putujem na posao u Banjaluku, od vrtića u Prijedoru u kom skoro i da nema zaraženih. U suštini, najveći razlog za moju zabrinutost je mogućnost da se ja zarazim virusom i da ga moje dijete zatim odnese u vrtić, pa da baš ja postanem osoba koja je  napravila novi klaster u Prijedoru.

Maja Isović Dobrijević – Buka

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.