DESTRUKTIVNA INTELIGENCIJA – Glavni uzročnik većine ljudskih problema, pa tako i virusa

Destruktivna inteligencija se ispoljava na dva načina, kroz plansku i neplansku zloupotrebu.

Neplanska destrukcija počinje faktički od momenta kada prestanemo koristiti intelekt u progresivne svrhe. Na našu žalost, većina zakonitosti ovog svijeta prirodno teži destrukciji i ako želimo obuzdati njen negativni uticaj moramo se istinski potruditi. Recimo, ostavimo li auto u garaži i ne upotrebljavamo ga neko vrijeme, on će propasti više nego da smo ga koristili.

Trenutni ekonomski kolaps je takođe primjer toga. Koliko je samo godina, truda i raznih sredstava bilo potrebno uložiti da se „podignu na noge“ hiljade privrednih projekata koji su bespovratno nestali sa tržišne mape nakon svega nekoliko sedmica neposlovanja.

Planskom destrukcijom možemo okarakterisati svaku ciljanu (zlo)upotrebu intelekta koja rezultira negativnim posljedicama. Nažalost, od samog postanska svijeta postoje pripadnici naše vrste koji namjenski koriste intelektualni potencijal da bi svojim destruktivnim djelovanjem zagorčali život sebi i drugima. Bilo da se radi o samodestrukciji, uništavanju drugih bića ili životne sredine, ljudska istorija je prepuna primjera „vrhunski“ odrađenog posla.

U novije doba možemo se pohvaliti pronalaženjem bojnih otrova namijenjenih uništavanju mrskog neprijatelja, a ne njegove cijenjene imovine ili nešto više pacifističkim metodama eksploatacije, poput masovnih kampanja za plasman po zdravlje pogubnih medikamenata na kojima se zarađuje više nego na bilo čemu drugom.

U svakom slučaju, da bi se došlo do konačne formule nekog vojnog, medicinskog ili kozmetičkog proizvoda potrebno je do smrrti izmučiti na hiljade pokusnih životinja koje se rađaju i umiru u kavezima, ne vidjevši sunca ni mjeseca.

Istini za volju, većina konzumenata kao i sudionika u ovakvim projektima nisu svjesni težine svojih postupaka što u krajnjoj liniji ne znači ništa ni nama ni pokusnim životinjama, jer se inteligentnim bićima neznanje ne prihvata kao izgovor.

Bez obzira da li je motiv destruktivnog djelovanja „dobronamjeran“, zlonamjeran ili nenamjeran, posljedice su jednako pogubne.

Ipak, najalarmantnije je to što ovdašnji homosapiens prolazi ubrzani proces karakterne mutacije, postajući imun na sve što ga direktno ne ugrožava.

(dio poglavlja o različitim vrstama inteligencije, Priručnik za homosapiensa)

Ne znam po kojem je sudbinskom planu Wuhan, kao jedan od najvećih pokusnih centara u svijetu, postao izvorište virusa koji nas je tako snažno oštetio, ali jedno je sigurno – to nam se nije dogodilo slučajno. Toliko se ponosimo svakojakim dostignućima i pameću, a nikako da počnemo uvažavati jedan od osnovnih zakona prirode, zakon akcije i reakcije.

Priručnik za homosapiensa

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.