Da li je preventivno testiranje po većim firmama dobra ideja?

Znamo da odluke kako se boriti protiv širenja zaraze koronavirusom donose pametniji od nas i mi se strogo pridržavamo tih pravila. Ali, svi imamo pravo mislit’ glavom i reći to što mislimo. Ovako…

Sasvim je OK da su odmah zatvorene škole i vrtići, ugostiteljski objekti, napravljeni rasporedi za rad javnih ustanova u uslovima vanredne situacije, stanovništvo pozvano da se ne okuplja u većim grupama itd.

Ali, okupljanje u većim grupama je neminovno. Da ne navodimo konkretne primjere, reći ćemo da postoje radna mjesta gdje se svaki dan okupi na desetine zaposlenih i da je nemoguće ispoštovati naredbu da međusobna udaljenost bude veća od 2 metra. Npr., tih 30 radnika bi nakon posla trebalo da ode pravo kući, poštujući naredbe. Ali neće svi otići, naravno. Ali pretpostavimo da hoće. Kući će se sresti sa još bar dvoje ili troje ukućana, koji su, dok su oni bili na poslu, imali kontakte sa još dvoje troje ljudi – po osobi. Znači, mogućnost zaraze i širenja zaraze progresivno raste.

Mi imamo pitanje i prijedlog. Da li je moguće, ovih 30 ili više, što rade u firmama po radnoj ili drugoj obavezi, testirati na koronavirus bez obzira da li ispoljavaju simptome ili ne? Time bi se višestruko moglo uticati na smanjenje širenja zaraze iz te potencijalo veoma opasne „bombe“.

Znamo da to povećava troškove borbe protiv koronavirusa, ali svi se zaklinju da je zdravlje najpreče.

Eto, to je neko naše razmišljanje, a pametniji i odgovorniji od nas će sigurno donijeti ispravnu odluku.

Ostajte zdravi – vaš Leutar:Net

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.