Život je vreća dobrih i loših stvari, mi biramo na koje ćemo više misliti

Brz i stresan način života, svakodnevni problemi koji se gomilaju ostavljaju nam sve manje vremena za prijatelje i porodicu. Ukoliko tome dodamo konstantan pritisak sa društvenih mreža koji opominje da neko drugi živi boljim životom, i da sve što imamo nije dovoljno, lako je zaglaviti se u začaranom krugu negativnog razmišljanja.

Često od prevelike brige i preokupiranosti problemima postanemo zavisni od negativnih misli.  Sve što nam se događa i sve što doživljavamo posmatramo u lošem svjetlu. Vremenom, to postane jedini način razmišljanja, te zaboravimo da ima još nečeg lijepog u svijetu oko nas. Ova poučna priča o profesoru i lekciji koju je dao svojim studentima pokazaće vam da postoje bolji i kvalitetniji načini da se provede život.

Crna tačka na bijelom papiru

Jednog dana profesor je ušao u učionicu i zamolio svoje učenike da se pripreme za test iznenađenja. Sa nestrpljenjem su čekali na svom stolu da započne test. Profesor je podijelio papire sa tekstom kao i obično okrenutim prema dole. Jednom kada ih je sve podijelio, zamolio je učenike da okrenu stranicu i započnu. Test je zaista bio pravo iznenađenje, jer se nije sastojao od pitanja. Na njemu je bila samo jedna crna tačka u sredini stranice.

Profesor je, vidjevši izraz lica svakog studenta, rekao sljedeće: „Želim da napišete ono što tamo vidite.“ Zbunjeni studenti započeli su sa neobjašnjivim zadatkom. Na kraju časa, profesor je uzeo sve papire za odgovore i počeo čitati svaki naglas pred svim učenicima. Svi su oni, bez izuzetka, opisali crnu tačku, pokušavajući da objasne njen položaj u sredini lista, obim, način na koji je obojena i slično.

Nakon što su pročitani, učionica je utihnula. Profesor je počeo da objašnjava: „Neću vam to ocjenjivati, samo sam htio da vam dam nešto o čemu ćete razmišljati. Niko nije pisao o bijelom dijelu papira. Svi ste bili usredsrijeđeni na crnu tačku i isto se dešava u našim životima. Imamo bijeli papir za posmatranje i uživanje, ali uvijek se fokusiramo na tamne tačke. Naš život je dar koji nam je Bog dao sa ljubavlju i pažnjom. Uvijek imamo razloga za slavlje, priroda se obnavlja svakog dana, naši prijatelji oko nas, posao koji nam omogućava život, čuda koja svakodnevno viđamo. “

„Ipak, insistiramo na tome da se fokusiramo samo na tamne tačke, zdravstvene probleme koji nas muče, nedostatak novca, komplikovane odnose sa članom porodice, razočaranje sa prijateljima i tome slično. Tamne tačke su vrlo male u poređenju sa svim onim što imamo u našim životima, ali oni su oni koji zagađuju naš um. Skidajte pogled sa crnih tačaka u vašem životu. Uživajte u svakom svom blagoslovu, u svakom trenutku koji vam život pruži. Budite srećni i živite pozitivno!“

Naravoučenije

Kao što je profesor objasnio, život je vreća dobrih i loših stvari, svi zajedno imamo pozitivne i negativne stvari. Ali uvijek se moramo više koncentrisati na pozitivne vrijednosti za zdrav i srećan život. Život ide dalje bez obzira na to, nemojte gubiti vrijeme na razmišljanje o negativnim stvarima.

Duhovito

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.