Damir Nikšić: „Neka ovo bude jedna vježba civilne zaštite, ONO i DSZ i to… Zatrebaće nam ta rutina“

Korona virus je zvijer na ulicama gradova širom svijeta. Sustiže stare i nemoćne.

Možda ta zvijer nije smrrtonosna za vas lično, ali preko vas može usmrrtiti vaše najdraže. Siguran sam da ne želite biti saučesnici u tome. Zato je dobro da se malo strpimo i ostanemo u domovima dok virus ne presahne u praznom prostoru, da se tako izrazim.

U principu, trebali bi tako raditi i u slučaju obične gripe, ali za gripu ima lijek, tj. postoje vakcine, na gripu smo navikli, pa smo ležerniji. Problem sa ovim virusom je taj što još uvijek nemamo lijek, tj. vakcinu i ne znamo čime da ga tretiramo. Uzdamo se da će ga toplije vrijeme iskorijeniti, ali, kao i u slučaju Španske gripe, može se vratiti na jesen mnogo gori i ubiitačniji. Zato, hajde da budemo oprezni. Hajde da poslušamo doktora.

Znamo da i obična gripa ubiija ljude, ali to nije razlog da i korona virus jednako neodgovorno prenosimo starima i slabima.

Ovo je dobra prilika da reagujemo kao jedno odgovorno, zdravo i humano društvo. Barem da vježbamo kako se to radi. Neka ovo bude jedna vježba civilne zaštite, ONO i DSZ i to…. Zatrebaće nam ta rutina.

Jer, ako korona virus, po vašem stručnom mišljenju, nije dovoljno opasan po život, ne brinite, biće prilika da se čovječanstvo uskoro suoči sa mnogo gorim oblicima zaraznih bolesti. U to ne morate sumnjati.

No, ovo sada je dobra prilika da na pragu treće decenije 21. vijeka započnemo tranziciju iz bezglavo potrošačkog društva u jedno organizovanije i odgovornije društvo koje će morati zajednički i disciplinovano odgovoriti na planetarne izazove koji se gomilaju pred nama.

Perite ruke, držite distancu, uozbiljite se. Ako ne marite previše za sebe i svoje zdravlje – molim vas marite za druge.

Damir Nikšić

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.