Ruke koje se mole

„Ruke koje se mole“ je poznati crtež slavnog njemačkog, renesansnog slikara i grafičara Albrehta Direra. Na slici su navodno predstavljene ruke Direrovog mlađeg brata Alberta, koji je takođe imao velikog dara za umjetnost, ali se morao odreći tog dara iz razloga siromaštva u kojem su se nalazili, jer nisu imali novca da se školuju obojica.

Kada im je bilo 12 godina, braća su se dogovorila da bacaju novčić i kome padne pismo taj ide na školovanje, a kome padne glava ostaje da radi u rudniku i školuje drugog brata dok finansijski ne ojača. Nakon toga, odškolovani brat će se vratiti da školuje ovog drugog.

Pismo je pripalo Albrehtu Direru koji se, kada je postao slavan po dogovoru vratio kući svojem bratu. Kada je za ručkom podsjetio na svoje obećanje, da je sada došao red da odškoluje svog mlađeg brata, ovaj je ustao i zaplakao, rekavši da je sada kasno, jer su se od napornog i mukotrpnog rada u rudniku njegove ruke osušile i deformisale.

Leutar.net Ruke koje se mole

U znak zahvalnosti prema svom bratu, Albreht Direr je na slici uvjerljivo i realistički ovjekovječio ruke svog brata Alberta, a slika je postala jedan od najboljih radova koje je ikada uradio.

Izvor: Like za kulturu

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.