Mahatma Gandi – poučna priča za prepotentne

Kada je Mahatma Gandi studirao pravo na koledžu u Londonu, imao je profesora čije je prezime bilo Piters i koji je osjećao animozitet prema Gandiju. Zato Gandi nikada nije spustio glavu pred njegovim lošim komentarima koji su bili veoma česti.

Jednog dana, gospodin Piters je ručao u trpezariji Univerziteta i Gandi je došao sa svojim poslužavnikom i sjeo pored profesora. Profesor je u svojoj aroganciji rekao:

“Gospodine Gandi, vi ne razumijete, svinja i ptica ne sjede zajedno da jedu.“, na šta mu je Gandi odgovorio, da se ne brine i da će odletjeti, te je otišao i sjeo za drugi sto.

Gospodin Piters, zelen od bijesa, odlučuje da se osveti na sljedećem testu, ali Gandi reaguje i brilijantno odgovara na sva pitanja. Zatim mu gospodin Piters postavlja sljedeće pitanje:

“Gospodine Gandi, ako hodate ulicom i nađete paket u kome je vreća mudrosti i torbu u kojoj je novac, šta ćete od toga uzeti?“

Bez ustezanja, Gandi je odgovorio:

“Paket sa novcem, naravno.“

Gospodin Piters, nasmijavši se, reče:
“Ja bih, na tvom mjestu, prije uzeo onu vreću u kojoj je mudrost.“,
“Svaki čovjek uzima ono što nema.“, odgovorio je Gandi ravnodušno.

Gospodin Piters, već histeričan, piše na ispitnom listu riječ “idiot“ i daje ga Gandiju. Gandi uzima ispitni list i sjedne. Nekoliko minuta kasnije, Gandi odlazi do profesora i kaže:

“Gospodine Piters, vi ste potpisali test, ali mi niste dali ocjenu.“…

Like za kulturu

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.