Vojska nije “otkazala poslušnost” predsjedniku Crne Gore

Facebook status Zdravka Kasalice, oficira Vojske Crne Gore i predsjednika Sindikata odbrane i Vojske Crne Gore, bio je dovoljan povod za portale iz regije da konstruišu vijest o tome kako “vojska otkazuje poslušnost” predsjedniku te zemlje.

Na portalu Naša borba, dana 19.02.2020. godine, pojavila se vijest sa sljedećim naslovom:

POČELO JE: Vojska otkazuje poslušnost Milu! (FOTO)

U tekstu koji slijedi, umjesto bilo kakvih informacija o tome kako crnogorska vojska “otkazuje poslušnost”, prenesen je Facebook status oficira Vojske Crne Gore i predsjednika Sindikata Odbrane, Zdravka Kasalice. 

Leutar.net Vojska nije “otkazala poslušnost” predsjedniku Crne Gore

Facebook status oficira Kasalice, uslijedio je, po svoj prilici, kao reakcija na stavove načelnika Generalštaba Vojske CG, Dragutina Dakića, o učešću pripadnika/ca Vojske CG na “protestnim litijama” koje se već par mjeseci održavaju u Crnoj Gori: 

U Vojsci Crne Gore nema mjesta za onoga ko misli da treba da brani crkvu od zakona, jer se od vojnika očekuje da brani državu u skladu sa zakonima i Ustavom, poručuje načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, Dragutin Dakić.

“Niko vojnicima ne zabranjuje da praktikuju vjeru na način kako se to vrši, ali učestvovanje na protestima na kojima ima vidljivih primjesa politike, na kojima se mogu vidjeti samo zastave druge države je nedopustivo. Posebno kada se najavljuju „postrojavanja ratnih drugova“, a Crna Gora i nacionalni Crnogorci nipodaštavaju, vrijeđaju i satanizuju”, kazao je Dakić.

Reakcija jednog oficira je, zatim, poslužila kao povod za objavu niza članaka sa sličnim naslovima koji navode na zaključak da se u vojsci dešava “neposluh” mnogo većih razmjera. No, u tekstovima ovih članaka ne možemo naći utemeljenje takvih tvrdnji:

Danas, nakon što je izdato uputstvo, od strane načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, Dragutina Dakića, koje nalaže pripadnicima Vojske Crne Gore da ne učestvuju na litijama – kako oni, tako i članovi njihovih porodica, hrabri oficir Zdravko Kasalica je na svom profilu na Fejsbuku, ostavio poruku za sve građane.

Članak sa istim naslovom i tekstom, prenijeli su i portali LeutarHercegovac, te Istok. Portal Balkanska slobodna reč je prenio isti tekst, ali sa sljedećim naslovom:

POČELO JE!!! RUŠI SE KULA OD KARATA MILA ĐUKANOVIĆA-VOJSKA MU OTKAZUJE POSLUŠNOST

Tvrdnja da vojska otkazuje poslušnost pojavila se i u člancima nekolicine drugih portala u danima koji su uslijedili:

TVRDNJA CRVENO: Vojska Milu otkazuje poslušnost! Oficir Kasalica: Vidimo se u nedelju, akobogda (Republika, 20.02.2020.)

Vojska otkazuje poslušnost Milu Crnogorski predsjednik u opasnom problemu (Alo, 21.02.2020.)

Nadalje, portal Kurir je objavio naslov u kome se nalazi navodni citat Zdravka Kasalice:

NE PLAŠIM SE MILOVE OSVETE! Crnogorski oficir ODBIJA DA SE ODREKNE VERE: Kakav bih ja vojnik bio da se bojim!

Iako bi se iz naslova dalo naslutiti da je Kasalica za Kurir dao izjavu u kojoj navodi kako se ne plaši Milove osvete, u tekstu međutim nema citata. Zapravo u tekstu je eksplicitno navedeno da Kasalica zbog vojne procedure i nije mogao dati izjavu. Umjesto toga, Kurir je se poslužio izjavom anonimnog prijatelja ovog crnogorskog oficira:

Kasalica, koji je bukvalno preko noći postao simbol herojstva i čojstva i junaštva, zbog vojne procedure nije mogao da da izjavu za Kurir i objasni da li bi zbog svoje odluke mogao da snosi posledice. Njegov prijatelj, s kojim smo stupili u kontakt, kaže da je reč o hrabrom čoveku koji se ne boji eventualnih sankcija.
(…)
Čim je Zdravko postavio poruku na Fejsbuku, odmah sam ga pozvao. Čestitao sam mu za to što je napisao i pričali smo o mogućim reakcijama. Rekao mi je: „Kakav bih ja bio vojnik da se plašim sankcija ili osvete. Nisam se plašio 1999, a kamoli danas da se plašim“ – kaže jedan od Kasaličinih prijatelja za naš list, koji je insistirao na anonimnosti.

Zanimljiv je i podatak da je Kurirov direktni share članka na društvenoj mreži Facebook imao skoro 2000, a članak ukupno preko 7000 interakcija:

Leutar.net Vojska nije “otkazala poslušnost” predsjedniku Crne Gore

Pored “otkazivanja poslušnosti”, u naslovima su se pojavile i tvrdnje o “pobuni”. Alternativna TV se, prenoseći tekst prethodno spomenutog članka sa Kurira, poslužila upravo tim terminom, a identičan naslov su zatim preuzele Nezavisne novine, RTRS, portal Opština Sokolac i drugi.

Pobuna u vojsci Crne Gore: Idem na litiju, ne plašim se osvete

Izvor: Raskrinkavanje.ba

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.