Kakvi smo mi – takvi su i oni!

Oni koji predvode srpsku državu stvorili su ispražnjenog čovjeka za koga su nevažni i preci i potomci, i prošlost i budućnost. Taj ispražnjeni čovjek bori se samo za svoju sadašnjost“ (blagopočivši patrijarh Pavle).

Svi se vrlo brzo i lako složimo o zaključku da živimo u doba bez osjećaja stida, kako smo izgubili sposobnost da se posramimo pred savremenicima. Ili još gore, zavladalo je uvjerenje da je danas sramota biti siromašan, neuhljebljen, potišten, ranjiv, iskren, otvoren, vaspitan, skroman, pošten

Mjerila vrijednosti su izgubljena, izvrnuta, poremećena! Dobro, ali opet postoji rješenje. Jedan narod nisu samo savremenici, vertikala značenja između nas, već i horizontalni odnosi – prema precima, prema potomcima! Možemo li prilikom donošenja bilo koje lične odluke, stava, zaključka, orijentacije, izbora pred iskušenjem, kao mjerilo da uzmemo pitanje – šta bi na našem mjestu uradili naši preci, kako bi postupio naš djeda, prabaka, čukundeda itd. Jesmo li ih dostojni?

Кakve ih predstavljamo svojim životima, šta svjedočimo o istoriji svoje porodice? Hoćemo li nas izgrditi i okrenuti glavu ako se sretnemo jednom na onom svijetu? I još važnije… kakvo ime ostavljamo našoj djeci, unučadima, praunučadima… Hoće li se sramiti što su naši, ako ih uopšte i bude jednom, poslije svega ovoga što se dešava danas? Hoće li nas pitati zašto smo pognuli glave, blejali, pristajali na razvrat i samouništenje? Hoćemo li imati hrabrosti pogledati neko dijete u oči i reći svoj izgovor – bio sam glup, slijep, kukavica, karijerista, poltron, imao sam preča posla, čuvao sam dupe, fotelju, stajao sam kraj zvijeri, aplaudirao poluljudima, navijao za ološ?

Mi danas ne svjedočimo pred Bogom i ljudima samo sebe, već i naše pretke i potomke! Кakvi smo mi – takvi su i oni! Takav nam je narod!

Đorđe Vuković

P.S. Zahvaljujemo se profesoru Đorđu Vukoviću koji je, na našu molbu, dozvolio da ovaj tekst preuzmemo sa njegovog FB profila.

Leutar:Net

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.