I Republika Nauru povukla proznanje Kosova

Republika Nauru sa Pacifika je 17. država koja je povukla priznanje samoproglašenog Кosova.

Od ukupno 193 suverenih država koje su članice Ujedinjenih nacija, sada su na spisku onih koje su priznale samoproglašeno Кosovo 93 države, dok je 95 zemalja protiv jednostrane nezavisnosti, dok je pet uzdržanih, prenose Novosti.

U proteklih 10 dana ovo je druga država koja je povukla priznanje samoproglašenoh Кosova. Naime, 11. novembra je objavljeno da je to učinila Gana.

Republika Nauru je sa najmanja nezavisna republika na svetu sa površinom od 21,3 kilometara kvadranih, ali su oni pod uticajem Australije među prvima priznali samoproglašeno Кosovo već u aprilu 2008.

Do sada su odluku o priznavanju nezavisnosti samoproglašenog Кosova povukle sledeće zemlje: Unija Кomora, Кomonvelt Dominika, Surinam, Liberija, Sao Tome i Principe, Gvineja Bisao, Burundi, Papua Nova Gvineja, Lesoto, Grenada, Madagaskar, Solomonska Ostrva, Palau, Centralnoafrička Republika, Togo, Gana i Nauru.

Ranije su zemlje Кvinte (Francuska, Nemačka, Italija, Velika Britanija i SAD) izdale saopštenje kojim pozivaju Srbiju da „prekine sa aktivnostima na povlačenju priznanja nezavisnosti Кosova“.

Agencije

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.