MAJKA DONIRALA BUBREG SINU Banjalučki ljekari USREĆILI još jednu porodicu

U Univerzitetskom kliničkom centru RS uspješno je urađena 32. transplantacija bubrega, a postoperativni oporavak pacijenata protiče uredno i trenutno bez komplikacija.Iz UKC su saopštili da je transplantirani pacijent D. Đ. (1982.), a da je donor bubrega majka D. J. (1952.).

– Kompletna preoperativna priprema pacijenata urađena je na Odjeljenju nefrologije Klinike za unutrašnje bolesti od strane naših ljekara. U pripremi transplantacije koristila se tehnika za razmjenu nalaza putem video konferencije sa VMA u Beogradu, što podrazumijeva zajedničko razmatranje medicinske dokumentacije i donošenje odluke o samom izvođenju procedure.

Ubuduće će transplantacioni tim UKC RS najvećim dijelom samostalno obavljati ovu proceduru, s tim da će vaskularni hirurzi sa VMA i dalje biti dio procesa edukacije našeg kadra ovog profila, koji će vrlo brzo moći samostalno da učestvuje u izvođenju transplantacija.

Ovim putem smo još jednom potvrdili našu spremnost da kroz usavršavanje novih vještina i sticanje novih znanja stanemo rame uz rame sa renomiranim ustanovama u regionu – saopštili su iz UKC. Podsjetili su i da je prva transplantacija u ovoj zdravstvenoj ustanovi urađena prije devet godina, uz pomoć tima iz VMA koji sve vrijeme učestvuje u procesu edukacije kadra iz UKC RS.

Izvor: srpskainfo.com

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.