Budale su dobile glavnu riječ, mentalni talibani su svuda oko nas

Jure Mišković - CROPIX

Učitelji koji upravo štrajkuju više nisu važni. Svijet se okrenuo i prije deset godina doživjeli smo kulturni kolaps, a budale su dobile glavnu riječ. Političari se slikaju s fudbalerima. Civilizacija nema osnove postojanja, ali zato s druge strane imamo nove idole i mentalne talibane koji su svuda oko nas, rekao je Korlević poručivši da nije pesimista već posmatrač.

– Kome pripada budućnost? Na to je pitanje, pred prepunom Dvoranom doma kulture u Rovinju, u kojoj se tražila i donosila stolica više, pokušao odgovoriti jedan od vodećih hrvatskih astronoma i pokretač zvjezdarnice Višnjan Korado Korlević.

Iz njegovog se predavanja kao jedini odgovor moglo čuti – budućnost ostaje onima koji su spremni zasukati rukave i raditi, piše Glas Istre.

– Mašine su spretnije od 99% ljudi. Budućnost dakle pripada robotima i jasno je da vještačka inteligencija zauzima primat nad ljudima, prvenstveno na tržištu rada. Produktivnije su i mogu preuzeti gotovo sve poslove – od košenja trave i usisavanja, preko ratovanja bez tenkova i aviona, rekao je Korado Korlević čija je zvjezdarnica u Višnjanu, treća po broju novootkrivenih nebeskih tijela. Svoje tvrdnje potkrijepio je tvrdnjama kako će polovina svih današnjih radnih mjesta nestati do 2030. godine, a 65% današnje djece završiće u karijerama koje još ne postoje.

– Zbog naučnog i tehnološkog napretka koji najviše utiče na svijet rada sposobnost promjene i prilagođenja ljudi novonastaloj situaciji biće imperativ za one koji će u budućnosti tražiti posao, kaže Korlević koji smatra da budućnost pripada onima koji neće gledati sa strane na stvaranje budućnosti, već će učiti, istraživati, stvarati, graditi i upravljati. Upravo, o tim pojmovima zavisiće koliko će neko u budućnosti biti u dobitku, smatra Korado Korlević.

Govoreći o današnjem vremenu istakao je da smo iz tehnološke civilizacije duboko zabrazdili u civilizaciju prodaje snova gdje nema građana, nego samo potrošača koji su prvenstveno fokusirani na sebe same. Prodaja snova direktno vodi u propast. Ilustrujući svijet u kome živimo naveo je i da prođu imaju samo oni koji prodaju priču – sportisti, glumci, pjevači pa čak i vlasnik modnog brenda „Zara“, koji je danas jedan od najbogatijih u svijetu.

– Recimo, učitelji koji upravo štrajkuju više nisu važni. Svijet se okrenuo i prije deset godina doživjeli smo kulturni kolaps, a budale su dobile riječ. Političari se slikaju sa fudbalerima, civilizacija nema osnove postojanja, ali zato i s druge strane imamo nove idole i mentalne talibane koji su svuda oko nas, rekao je Korlević, poručivši da nije pesimista već posmatrač.

– Ne, nisam pesimista, ali gledam autobus koji juri i koji će se zabiti u zid. Umjesto da vozač i kondukter rade sve kako do sudara i nesreće ne bi došlo, ono o čemu oni trenutno razmišljaju je kako prodati autobus i izvući vlastitu glavu.

Otkrio je i šta misli o tabletima u školama te kako bi trebala izgledati škola budućnosti, piše Glas Istre.

– Trenutno odgajamo djecu za svijet koji ne postoji, za industrijsku revoluciju koja je prošla i koja je iznjedrila školski sistem koji je posljednjih 200 godina proizvodio radnike i inženjere koji su napravili sve ovo što danas imamo. Problem je u tome što u međuvremenu nismo ništa mijenjali, odnosno zadržali smo školski sistem koji i nadalje proizvodi radnike koji su standardizovani za standardizovane poslove u fabrikama. To što se svijet u međuvremenu promijenio kao da nikog ne zanima. Jednostavno, školu nismo prilagodili novim uslovima i novim potrebama. Konkretno, potez Ministarstva da se tableti uvode u škole i na upotrebu učenicima nešto bi značio, ali pod uslovom da se to dogodilo prije 25 godina.

– Živimo u fantastičnom i izazovnom vremenu ogromnih naučnih, tehnoloških i medicinskih otkrića, a istovremeno zanemarujemo svu djecu. Vrijeme prepisivanja sa table, bubanje činjenica i informacija je iza nas. Znanje je nebitno, jer sve što ti treba saznaš u roku tri minute sa YouTuba. Dakle, brzina učenja je ključna kao i permanentno učenje koje treba biti svakodnevno. Djecu u školi treba grupisati na temelju njihovih interesa, a ne dobi, ponuditi im školu u kojoj će se beskrajno zabavljati i koja će biti mjesto gdje će moći iskazati strast, kreativnost i talenat.

No, nažalost mi radimo upravo suprotno, i pomažemo prosječnim umjesto talentovanim, djecu pripremamo da skaču, da nas zabavljaju, da budu klovnovi, a već sutra kada obolimo po lijek, znanje i njegu moraćemo otići izvan granice, i po cijeni koju mnogi neće moći platiti.

Jutarnji

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.