Bilećanin Dragoljub Šarenac 151 put darovao krv

БИЛЕЋА, 18.НОВЕМБРА /СРНА/ - Билећанин Драгољуб Шаренац више од четрдесет година учествује у акцијама добровољног давалаштва крви, а до сада је драгоцјену течност даривао 151 пут што је рекорд за подручје источне Херцеговине.

Bilećanin Dragoljub Šarenac više od četrdeset godina dobrovoljno daje krv – do sada je dragocjenu tečnost darivao 151 put, što je rekord za područje istočne Hercegovine.

Za ovu humanu misiju Šarenac je nagrađen brojnim priznanjima, čak i od međunarodnog Crvenog krsta, a prošle godine, za Dan Republike Srpske, predsjednik Srpske odlikovao ga je Medaljom zasluga za narod.

Ipak, za Šarenca najveća nagrada i čast jeste saznanje da je njegova krv nekome spasila život.

Kako navodi za Srnu, prvi put krv je dao sedamdesetih godina 20. vijeka kada je njegovoj majci bila potrebna za liječenje i tada je shvatio koliko je teško doći do jedinice krvi.

Šarenac napominje da je u to vrijeme bilo svega osam dobrovoljnih davalaca krvi u Bileći.

„Radio sam kao vozač u Domu zdravlja u Bileći. Toliko puta mi se desilo da dovezem pacijenta u Trebinje ili Foču, a treba mu hitno krv. Mnogo puta u takvim situacijama davao sam krv na čemu su ljudi bili neizmjerno zahvalni. Veliko je za mene kada čovjek pomogne čovjeku. Grijeh bi bilo ne pokušati pomoći čovjeku kome je život ugrožen“, ističe Šarenac, predsjednik Aktiva dobrovoljnog davalaštva krvi u Bileći.

Ovaj aktiv, broji više od 350 dobrovoljnih davalaca krvi. Godišnje organizuju tri akcije dobrovoljnog darovanja, a posebno raduje to što se u posljednje vrijeme sve više mladih odaziva akcijama.

Hercegovci najhumaniji

„Na posljednjoj akciji imali smo šestoro mladih koji prvi put daju krv. Dosta mladih se interesuje za dobrovoljno davalaštvo. Ne samo za dobrovoljno davalaštvo nego su i volonteri Crvenog krsta u Bileći izuzetno aktivni, što je pohvalno“, ističe Šarenac.

On napominje da su društva dobrovoljnih davalaca krvi u Republici Srpskoj dobro povezana, tako da se u slučaju potrebe brzo reaguje i na taj način spasava nečiji život.

Šarenac, ističe da regija istočne Hercegovine prednjači u dobrovoljnom davalaštvu krvi gdje tri odsto od ukupnog stanovništva pripada dobrovoljnim davaocima.

SRNA

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.