Radnici “Vodovoda” iz Gacka od sutra u štrajku

Opet o štrajku i problemima - načelnik Radmilović sa radnicima Vodovoda (foto: arhiva)

Radnici gatačkog „Vodovoda“ su za sutra najavili štrajk. Zbog četiri plate koje im se duguju i zbog rasula u preduzeću, odlučili su da ovim drastičnim mjerama skrenu pažnju da je stanje na korak od kraha.

Ni deset dana od najave da će stupiti u štrajk 19. decembra, radnike “Vodovoda” iz Gacka niko nije pozvao na razgovor niti se interesovao za stanje u kome se nalaze zaposleni i samo preduzeće, kaže za “Direkt” predsjednica sindikata Sanela Ćećez.

Saznajemo da se Nadzorni odbor „Vodovoda“, danas sastao sa načelnikom i njegovim saradnicima.

Prema riječima Aleksandra Ćeranića, člana NO, na sastanku je dogovoreno da se radnicima sutra uplati jedna zaostala plata na osnovu ugovora koji „Vodovod“ ima sa opštinom.

Insistirali smo na tome da se iznađe neko dugoročno rješenje. Jedna plata definitivno neće riješiti problem u ovom preduzeću. Dogovoreno je da se u narednoj sedmici održi sastanak između rukovodstva preduzeća i načelnika opštine na kome bi se definisale konkretne mjere za prevazilaženje dubioze. Čini mi se da postoji želja da se pomogne „Vodovodu“ i iskreno mislim da bi ovo mogao da bude pozitivan pomak”, kaže Ćeranić.

No, to neće uticati na odluku zaposlenih da zbog teške situacije sutra u 8 časova otpočnu štrajk.

Nas niko nije pozvao na razgovor i ne znam o čemu je tamo bilo riječi. Znam da je preduzeće u rasulu, a radnici na pragu siromaštva”, kazala je Ćećez.

Podsjećamo da je mjere oporavka preduzeća kroz otpremnine i kredit, SO Gacko izglasala u februaru ove godine, ali od toga ništa nije realizovano. Kredit koji je Vodovod namjeravao da podigne ni jedna banka nije odobrila, a sama opština nije mogla da bude garant.

Nedostatak sredstava je bio i razlog da od otpremnina, kojim bi se djelimično riješio balast viška radnika, ne bude ništa.

U međuvremenu, preduzeće je u formalnom smislu i bez direktora. Na raspisani konkurs za prvog čovjeka „Vodovoda“ javio se samo dosadašnji direktor Goran Lučić. Komisija je dala zeleno svjetlo, ali Nadzorni odbor, kome takođe ističe mandat za sedam dana, još nije razmatrao to pitanje.

Podsjećamo, „Vodovod“ Gacko ima 56 zaposlenih. Prošle godine je poslovalo sa gubitkom od 300 hiljada maraka. Prihod je iznosio oko 870 hiljada, a rashodi 1,17 milion.

Kapital samog preduzeća čiji je opština Gacko većinski vlasnik je sada praktično neznatan. Ukupna vrijednost gatačkog vodvoda je 3,8 miliona, ali je na kraju 2018. godine nepokriveni gubitak premašio 3 miliona maraka.

Milanka Kovačević – DIREKT PORTAL

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.