Trećina domova greje samo jednu sobu

Dve ili više soba greje 28 odsto domaćinstava, sve sobe greje tek 25 odsto domaćinstava, dok je osam odsto domaćinstava bez stalnog grejanja usled siromaštva, pokazuje istraživanje koje je u Srbiji uradilo udruženja Pobuna.

Konkretno, siromašna domaćinstva kupatilo i spavaće sobe greju tek uveče otvaranjem vrata od dnevne sobe u kojoj se nalazi peć ili grejalica.

Kupatilo je uvek toplo tek u 29 odsto domaćinstava gde se odgajaju deca.

U oko 32 odsto domaćinstava koja odgajaju bebu, greje se samo jedna soba, najčešće dnevna, dok se kupatilo, spavaće sobe i dečije sobe ne greju usled nedostatka novca za kupovinu ogreva.

Mnogi koji nemaju novca za grejanje, hladne dane provode vozeći se gradskim prevozom ili obilaskom domova zdravlja i tržnih centara.

U seoskim predelima centralne, zapadne i južne Srbije se najviše domaćinstava greje na drva i ugalj, ali uprkos tome ne greju ceo životni prostor.

Najpovoljnija situacija je u većim gradovima gde su zbog daljinskog grejanja tople sve sobe ali suprotno tome, najviše hladnih domova bez grejanja ima baš u gradovima gde ima najviśe siromašnih koji ne mogu da obezbede konstantan ogrev.

Čak 32 odsto ispitanih stanovnika Srbije priznaje da nema odgovarajuću odeću i obuću za zimu, ali treba uzeti u obzir da je procenat i veći jer je mnoge sramota da to priznaju, pokazuje istraživanje koje je udruženje Pobuna objavilo na svojoj Instagram stranici.

Mnogo ljudi nema odgovarajuće zimske jakne, cipele, čizme i patike, a većina izbegava da zgazi u baru jer im obuća propušta.

Po nekoliko godina nose istu jaknu u kojoj više nema toplog izolacionog dela koji je najčešće ispao od nošenja ili pranja, pa stoga nose jaknu preko jakna ili dva džempera istovremeno.

Broj ispitanih učitelja i učiteljica iz pet gradova Srbije, kojih je 350, iznelo je procenu i zapažanje da oko 25 odsto mališana do četvrtog razreda nema odgovarajuću zimsku odeću i obuću.

Mladi se snalaze na razne načine.

Članstvo u biblioteci za siromašne studente predstavlja malo topliju zimu.

Prema sopstvenom priznanju 21 odsto srednjoškolaca i 27 odsto studenata spava u hladnoj sobi.

Hladnoću ne trpe samo srednjoškolci i studenti. U istoj situaciji su i starija lica i penzioneri.

Priznanje da nemaju novca za grejanje, pa zimske dane provode vozeći se po javnom prevozu ili čekajući u ambulantama i tek predveče založe vatru ili upale grejalicu, dalo je 22 odsto gradskih penzionera.

Ovi podaci su dobijeni u saradnji sa 30 patronažnih sestara.

Istraživanje je rađeno anketom zatvorenog tipa, preko telefona i obilaskom domova.

Podaci su dobijeni na uzorku od 4.000 domaćinstava na prostoru cele Srbije, kao i anketiranjem još 2.250 osoba među kojima je i 350 učitelja i učiteljica u periodu od 04.09. do 23.10.2019. godine.

Preuzeto sa: Direkt

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.