„Čuvajmo se da ne postanemo neljudi“ – deset godina od upokojenja patrijarha Pavla

Danas se obilježava deset godina kako nas je napustio srpski patrijarh Pavle.

Tim povodom će, u manastiru Rakovica u Beogradu, gdje je sahranjen, i Kućincima, selu u Slavoniji, u kome je rođen biti služene liturgije. U Kućincima biće osvještana obnovljena crkva Svetih apostola Petra i Pavla u kojoj je patrijarh Pavle kršten.

Kako je Tanjugu rekao otac Đorđe Teodorović iz episkopije pakračko-slavonske, crkvu čija je obnova, nakon što je do temelja uništena u posljednjem ratu, počela u avgustu 2010, osvještaće srpski patrijarh Irinej.

Patrijarh Palve koji je u narodu bio omiljen zbog skromnosti i istinoljubivosti, bio je 44. srpski patrijarh i preminuo je u 95. godini 15. novembra 2009. godine. Na dan sahrane, na putu od Saborne crkve u Beogradu gdje je kovčeg s tijelom bio izložen, do porte manastira Rakovica ispratile stotine hiljada poštovalaca.

Episkop Pavle, rodjen kao Gojko Stojčević, imenovan je za 44. srpskog patrijarha početkom decembra 1990. godine, kada je na tronu Svetog Save naslijedio patrijarha Germana.

Patrijarh Pavle bavio se i naučnim radom, među objavljenim djelima su „Monografija o manastiru Devič“, besjeda „Život po Jevandelju“ i „Molitve i molbe“.

U njegovo vrijeme osnovana je Akademija SPC za umjetnost i konzervaciju, vraćena je vjeronauka u škole, a Bogoslovski fakultet u okrilje Univerziteta.

Rođen je 11. septembra 1914. u selu Kućinci, Donji Miholjac, u porodici zemljoradnika. U rodnom mjestu u Slavoniji završio je osnovnu školu, a nižu gimnaziju u Tuzli. U Šestoj muškoj gimnaziji u Beogradu koju je pohađao vanredno da bi mogao da uporedo upiše i Medicinski fakultet, položio je ispit zrelosti.

Šestorazrednu bogosloviju završio je u Sarajevu 1936, a Bogoslovski fakultet u Beogradu, gdje je prethodno završio i dvije godine Medicinskog fakulteta.

Zamonašio se u manastiru Blagoveštenje u Ovčarsko-Kablarskoj klisuri. Službovanje u Eparhiji raško-prizrenskoj posvetio je i obnovi crkava i manastira, a posebno monaškog života. Bogoslovski fakultet dodijelio mu je zvanje počasnog doktora bogoslovlja.

I u Leposaviću biće održana liturgija povodom upokojenja patrijarha Pavla.

Tanjug

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.