Švajcarci o Đokoviću: Najbolji igrač u ovom momentu, ali u sjenci

Novak Đoković ne igra samo za sebe, on igra za Srbiju, gdje je heroj, dok je u ostatku svijeta autsajder.

To piše švajcarski list „Noje cirher cajtung“ u tekstu uoči duela između Novaka Đokovića i Rodžera Federera na Završnom turniru u Londonu.

Srpska redakcija „Dojče velea“ ističe da je tekst imao ““indikativan naslov“ – „Treći čovjek“.

„Novak Đoković nikad nije krio da ga zanima samo da bude najbolji. Njegova rana mladost je obilježena ambicijama koje su bili gotovo bolesne. Grabio je za pobjedama, grabio za priznanjem. I tada, na vrhu uspjeha, survao se u prazninu. Mučen sumnjom u sebe, vratio se na Kopaonik u srpskim brdima gdje je njegova karijera nekada počinjala. Pokazao se pred zidom u koji je udarao prve teniske loptice i koji je sada pun rupa. Na jednom video-snimku, on vidno dirnut kaže: ‘Rupe u zidu potiču od bombi. To je potresno. Sa druge strane, lijepo je vidjeti da zid i pored toga još stoji'“, navodi se u tekstu.

Švajcarskoj publici je „pojašnjeno“ da se Kopaonik nalazi na „srpsko-kosovskoj granici“.

„Za vrijeme rаtа su NATO jedinice tri mjeseca prekrivale taj kraj tepihom od bombi. Ožiljci do danas nisu izliječeni. Niti na terenu, na kojem je Đoković udarao svoje prve lopte, ni u njegovoj duši. Đoković korača terenom, bilježi neutješnu sliku kamerom mobilnog telefona. Pred jednom kolibom koja jedva stoji, zaustavlja se: ‘Ovdje smo imali mali prostor na kojem bismo se odmarali, gdje smo palili vatru“. A onda prelazi sa engleskog na srpski jezik. Onaj ko hoće da zna ko je Đoković, šta ga pokreće i zašto mu je uspjeh za nijansu važniji nego svim njegovim takmacima, mora da pogleda taj video-snimak. U njemu je sažeta esencija njegove egzistencije“, dodaje se.

Dalje se ističe da Đoković ne igra samo za sebe.

„On igra za Srbiju. Zato je u svojoj zemlji heroj, a u ostatku svijeta autsajder. Nema drugog igrača koji ima dva tako različita lica kao on. Pored terena Đoković može da bude najšarmantniji čovjek. A na terenu postaje ratnik. Taj nemilosrdan, neumoljiv dio svog bića simboliše scena sa Otvorenog prvenstva Australije 2012. godine, kada je pobijedio Nadala u najdužem Gren slem finalu u istoriji, poslije 5 sati i 53 minuta, i pobjedu proslavio cijepanjem dresa sa grudi“, navodi se.

Dodaje se i da je Đoković najbolji igrač u ovom momentu.

„Niko u deceniji nije osvojio više velikih turnira od njega. Od 2010. naovamo je osvojio 15 od svojih 16 Gren slem titula i 29 od svoje 34 masters-1000 titule. Između 2012. I 2015. je četiri puta uzastopno pobijedio u finalima ATP. Poslije prvog trijumfa u Vimbldonu 2011. je prvi put postao broj 1. Otada je imao taj rang tokom 275 nedjelja. Ako Đoković ove nedjelje u Londonu bude bolji od Nadala, završiće šesti put godinu kao najbolji u sezoni i tako izjednačiti rekord Amerikanca Pita Samprasa. To je statistika jednog izuzetnog igrača. Pri tome Novak Đoković ima samo 32 godine. Poslije pobjede u Vimbldonu u julu nije ostavio mjesta sumnjama da hoće da napadne i Federerove rekorde od 20 Gren slem titula i 310 nedjelja na prvoj poziciji. Ako ostane unekoliko zdrav, moguće je, čak je i vjerovatno, da će mu to uspjeti“, ističe se.

Kako se navodi, pored svega toga Đoković ostaje treći čovjek, kada se radi o naklonosti gledalaca.

„Đoković nije samo u sijenci Rodžera Federera, već i u sijenci Rafaela Nadala. I to ne muči samo njega, već i čitavu porodicu. Majka Dijana je nedavno u jednom intervjuu za indijsko izdanje magazina GQ rekla da publika ne može da se pomiri s tim da je njen sin bolji od Federera i Nadala. Publika poštuje Novakov uspjeh, ali čim igra protiv Federera, publika navija za Federera. To će biti tako i u četvrtak, kada Đoković u polufinalu ATP bude igrao za plasman u finale. Publika neće kriti na čijoj strani su njene simpatije. Moguće je da će i biti na granici fer ponašanja. Možda će je i prekoračiti kao u finalu Otvorenog prvenstva SAD 2015. godine, kada protiv Đokovića nije bio samo Federer, već i 90 odsto publike. Đoković u takvim trenucima obično utone u sebe. I vrati se ruševinama svoje mladosti, na Kopaonik. Rupe u teniskom zidu se pretvore u naprsline na njegovoj duši i pretvore ga u viteza koji mora biti pobijeđen ne jednom, već dvaput, pa i triput, a možda čak i četiri puta, prije nego što zaista padne na zemlju“, navodi se.

U tekstu se ističe da Federer zna koliko će onda biti teško pobijediti Đokovića.

„Lista njihovih dosadašnjih 48 mečeva je puna većih i manjih drama, koje su se najčešće završavale pobjedama Đokovića. U godinama 2010. i 2011, Federer je dvaput izgubio u polufinalu nakon dvije propuštene meč-lopte. Izgubio je 2014. u Vimbldonu, 2015. u Vimbldonu i na US-openu u tri Gren slem finala. A ovog ljeta je rivalstvo kulminiralo u finalu Vimbldona, gdje je Federer i poslije dvije meč-lopte izgubio. Publika je željela da Federer pobijedi. Bodrila ga je do posljednje razmjene lopti. Đoković je kasnije rekao da je pokliče ‘Rodžer, Rodžer!’ u svojoj glavi pretvorio u ‘Novak, Novak!’. Tako razmišlja neko ko ima misiju. Ona još nije okončana. Novak Đoković se bori dalje. Za sebe, za Kopaonik“, zaključuje se.

(B92)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.