Srpska izrazito nerazvijene opštine počastila sa tri marke

Vlada Republike Srpske je donijela odluku da izrazito nerazvijene opštine, tačnije njih 19 pomogne sa po hiljadu maraka kako bi “ojačala” njihove kapacitete.

Ovaj novac je namjenjen za nabavku materijalno-tehničke opreme. Ako se pogledaju aktuelne cijene za tu sumu će moći da kupe računar sa pristojnom konfiguracijom i štampač.

Prosta računica pokazuje kako za “jačanje matičnih službi i poboljšanje javnih usluga za građane” ove lokalne zajednice imaju 2,7 KM  dnevno.

Iako je u pitanju skroman iznos, iz Vlade poručuju kako se sredstva moraju trošiti odgovorno i u skladu sa njhovom namjenom.

Zadužuju se opštine da sredstva koriste za ovu namjenu i da izvještaj o realizaciji utrošenih sredstava dostave Ministarstvu uprave i lokalne samouprave”, stoji u odluci Vlade RS objavljenoj u Službenom glasniku Republike Srpske.

Leutar.net Srpska izrazito nerazvijene opštine počastila sa tri marke

Mizernu pomoć u ukupnom iznosu od 19.000 maraka na jednake dijelove podijeliće Berkovići, Vukosavlje, Istočni Drvar, Istočni Mostar, Istočni Stari Grad, Jezero, Kalinovik, Kneževo, Krupa na Uni, Kupres, Lopare, Novo Goražde, Osmaci, Oštra Luka, Rudo, Srebrenica, Trnovo, Čajniče i Šekovići.

Zanimljivo je da vlast u Srpskoj ne štedi na kupovini aviona, helikoptera i opremanju svojih vila dok se sa druge strane nerazvijene opštine “jačaju” sa iznosom nešto većim od prosječne plate.

Primjera radi, samo je za tajno opremanje vile na Jahorini a koja je u neposrednoj blizini nekih od gore pobrojanih opština u prošloj godini uloženo preko milion maraka.

Kada je ova godina u pitanju samo za kupovinu letjelica će biti uloženo preko 70 miliona maraka, što je na nivou godišnjeg budžeta Fonda za dječiju zaštitu.

Ljubo Petrović, načelnilnik opštine Osmaci, kaže za CAPITAL kako su u pitanju veoma skromna sredsta.

Mali je to resurs da bi moglo na bilo koji način da se pomogne građanima. Previše je to skromno da bi se nešto uradilo”. kazao je on.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.