Opština Kalinovik u administraciju zaposlila popa

Nesvakidašnja vijest dolazi nam iz opštine Kalinovik, gdje je nedavno raspisan konkurs za prijem radnika u svojstvu pripravnika, a tražen je jedan izvršilac interesantne visoke stručne spreme – teologije.

Ono što su iz opštinske administracije tražili, to su i dobili, pa je 14.10. tekuće godine u radni odnos primljen diplomirani teolog Dušan Golubović, koji će, kako stoji u konkursu, „raditi u periodu od 12 mjeseci radi sticanja radnog iskustva u struci i osposobljavanja za polaganje stručnog ispita za rad u upravi“.

Leutar.net Opština Kalinovik u administraciju zaposlila popa

Imali smo dosta problema kada smo pokušali da dobijemo izvjavu iz opštinske administracije. Prvo smo proslijeđeni referentu zaduženom za medije u opštini, koji taj dan nije bio prisutan. S obzirom na to da je bio petak, ponovo smo zvali u ponedjeljak, ali niko se nije javljao. Kada smo idući dan stupili u konktakt sa referentom, odmah smo proslijeđeni sekretaru opštine, koji nam je preporučio da nazovemo neki drugi dan. Ipak, kada su na kraju vidjeli da nećemo odustati, dobili smo poziv od načelnice opštine Kalinovik Mileve Komlenović.

U nimalo prijatnom razgovoru koji možete poslušati ovdje, rečeno nam je da moramo da prenesemo njenu izjavu od riječi do riječi i da bi nam bolje bilo da se bavimo drugim temama, poput razloga zašto djeca poginulih boraca toliko dugo vremena provode na birou za zapošljavanje.

„Mislim da bi vam mnogo interesantnija tema bila kojom bi trebali da se pozabavite, a ja sam ovo uljudno lično ispisala i poslala i nemojte da šta iz ovog krivotvorite. Doslovce, hvala, doviđenja!“

U pisanom odgovoru koji smo dobili Komlenovićeva priznaje zapošljavanje diplomiranog teologa, a da li se iz konteksta može izvući zaključak da je konkurs raspisan samo za jednu osobu, ostavljamo vama da procijenite.

Leutar.net Opština Kalinovik u administraciju zaposlila popa

„Opština Kalinovik je po javnom konkursu primila diplomiranog teologa na godinu dana, radi obavljanja pripravničkog staža. Naime, prethodno smo imali odobreno priprevničko radno mjesto za pripravnika iz kategorije porodica poginulih boraca Odlukom Upravnog odbora Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, po Programu Vlade RS za zapošljavanje pripravnika. Za vašu informaciju Zavod za zapošljavanje refundira platu za pripravnike iz kategorije porodica poginulih boraca 100% i jedino je potrebno da ih neki poslodavac prijavi, naravno, ako želi i ima hrabrosti, jer može biti pitan kako je primio teologa u opštinsku upravu, iako je dijete poginulog borca. Na radno mjesto primljen je pripravnik Dušan (Milika) Golubović“, rekla je Komlenovićeva i dodala da je mentor pripravnika samostalni stručni saradnik za oblast boračko-invalidske zaštite, sport, kulturu i fizičku kulturu u okviru čijeg referata je i stručno osposobljavanje za samostalan rad i sticanje odgovarajućeg radnog iskustva pripravnika.

Leutar.net Opština Kalinovik u administraciju zaposlila popa

Dragan Todorović iz Banjalučkog centra za ljudska prava za Moju Hercegovinu kaže da je raspisivanje konkursa i prijem u radni odnos pripravnika teologa u opštini Kalinovik problematično sa više aspekata.

„Pitanje je zbog čega je uopšte jednoj opštini potreban teolog, kada se zna da smo mi sekularna država sa jasno razdvojenim institucijama svjetovne i duhovne vlasti. Zašto onda ne bi po istom obrascu crkvena opština Kalinovik primila u službu recimo diplomiranog geografa ili diplomiranog tehnologa“, pita se Todorović?

On navodi i nelogičnosti u priči koje se tiču sticanja iskustva i činjenice da se radi o djetetu poginulog borca.

„Problematičan je i navod u opisu poslova da se ovaj pripravnik prima “radi sticanja radnog iskustva u struci”. Ponovo se postavlja isto pitanje, kakvo iskustvo jedan teolog može sticati radeći u administraciji jedne opštine“, izjavio je Todorović i pojasnio kako objašnjenje da se radi o djetetu palog borca VRS ne pije vode jer, kako tvrdi, ima još djece palih boraca VRS na birou širom Republike Srpske pa ih niko ne zapošljava u opštinske administracije.

„Kada još uz to znamo način na koji se javni konkursi raspisuju u Republici Srpskoj, što više i nije nikakva tajna, onda postoji opravdana bojazan i sumnja da je i ovaj konkurs jedan u nizu onih raspisanih za pojedince imenom i prezimenom“, zaključuje on.

Damjan Ožegović iz organizacije Transparensi Internešnal sličnog je stava i kaže da su iz ove organizacije sredinom prošlog mjeseca uputili prijavu upravnoj inspekciji kako bi inspekcija ispitala navode i eventualno djelovala po utvrđenim nepravilnostima.

Leutar.net Opština Kalinovik u administraciju zaposlila popa

„U prijavi smo isticali da smatramo da je povrijeđen član 96. Zakona o službenicima i namještenicima u organima jedinica lokalne samouprave, koji u stavu 1. definiše da je „Pripravnik lice koje prvi put zasniva radni odnos u tom stepenu stručne spreme ili zvanja, kao i lice koje je provelo na radu vrijeme kraće od vremena utvrđenog za pripravnički staž u tom stepenu stručne spreme ili zvanja.“

Ožegović je istakao da pripravnik u organima uprave zasniva radni odnos u zanimanju za koje se školovalo, a teolog – koji je završio religijski studij i specijalizovao prirodu religijskih istina, ne potpada ni po jednom pravilu ekskluzivno i isključivo samo on u sistematizaciju radnika uprave.

„Nije jasno zašto se načelnik opštine odlučio da putem javnog konkursa traži isključivo diplomiranog teologa i tako uskrati pravo konkurisanja svim drugim zainteresovanim tražiocima posla različitih struka. Nigdje niti Zakon, niti Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta opštine Kalinovik, ne predviđaju da se za pripravnika u organima uprave može birati isključivo diplomirani teolog“, rekao je Ožegović.

Аutor: Stefan Blagić

Moja Hercegovina

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.