Nema dogovora o povećanju najniže plate u Srpskoj

U Banjaluci je danas održana sjednica Ekonomsko socijalnog savjeta. Na dnevnom redu je samo jedna tačka – povećanje najniže plate u Republici Srpskoj.

Socijalni partneri, očekivano, nisu postigli dogovor o povećanju najniže plate u Republici Srpskoj. Savez sindikata zahtjeva da najniža plata od januara naredne godine bude 550 maraka i da se u prvom kvartalu poveća za još 50 maraka. To nije bilo prihvatljivo za poslodavce. Statistika pokazuje da u Srpskoj trenutno radi 266 hiljada radnika od kojih skoro polovina ne može da zaradi ni za hranu, dok dvije trećine ukupnog broja zaposlenih prima platu nižu od prosječne.

“U Srpskoj 35.774 radnika prima platu 450 KM i manje, a od 451 do 600 KM dobija 70.263 radnika. Ovo su pokazatelji života radnika u RS. Poslodavci govore kako radnici odlaze i kako treba povećati plate. Pa ko će ih povećati, ako to neće poslodavci“- kaže predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić.

Poslodavci, međutim, danas nisu htjeli da daju izjavu. Baš kao ni ministar rada Duško Milunović koji predsjedava Ekonosmko – socijalnim savjetom. Oni su htjeli da današnja sjednica bude zatvorena za javnost. Dok su jedni poslodavci pregovarali na sjednici Savjeta o najnižoj plati, drugi su imali sastanak sa premijerom u zgradi Vlade. Radovan Višković nije rekao da li će biti povećanja najniže plate, ali jeste sa koliko novca raspolažu.

“Naši ukupni prihodi u prošloj godini bili viši za 110 miliona KM. Ovih 110 miliona KM smo planirali u narednoj godini za povećanje plata i usklađivanje penzija – rekao je predsjednik Vlade RS Radovan Višković.

Ukoliko se socijalni partneri ne dogovore o bilo kakvom povećanju plate, Vlada RS ima zakonsku obavezu da sama predloži iznos.

Pogledajte VIDEO prilog.

RTVBN

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.