Hercegovačka kuhinja: Recepti koji će ojačati vaše tijelo i dušu

Hercegovina se tokom vremena suočavala s brojnim izazovima koja su rijetko bila milosrdna. To je zemlja ispresijecana planinama, mirnim jezerima i virovitim rijekama, dok je skoro cijela prekrivena kamenom.

Mirne vode pokazuju sunce i nebo, zvijezde i mjesec svojim putnicima. Svi elementi Hercegovine podsjećaju na raj: od plodnih nizina, do stjenovitih brda uz zeleno rastinje i šume, te rijeke i jezera koja završavaju u moru.

Hercegovina udiše život u voće i biljke, životinje i ribu koji su esencijalni u kuhinji koja ima specifičan okus i aromu. Ovi sastojci potpuno su razvili gastronomski meni.

Ovaj jelovnik, sastavljen vremenom, pokriva široku baštinu koja je mršava ali otporna. Satkana je od direktnih potomaka kreatora elemenata. Oni u čisti sastojci i začini, okusi i mirisi koji su netaknuti (od onečišćenja), kontaminacije ili neprirodnog biološkog uzgoja. To je otkriveno u Hercegovini.

Kuhanje u istim loncima i tavama, vatrama i ognjištima, kuhinje i recepti kao da su izašli iz drevnih bajki u kojima se može prepoznati kako je život zapravo generisan: ovi recepti ojačat će vaša tijela i duše. Zdravlje tijela, uma i duha duguju autohtonoj, zdravoj i čudesnoj hercegovačkoj kuhinji, njenoj namirnicama i začinima koji niču širom polja ove regije u velikom mediteranskom bazenu.

Kažu da ako vidite drvo masline da raste to je na Mediteranu, ako vidite drvo smokve – to je na Mediteranu. Tamo gdje morska so prekriva planinsku floru – to je Mediteran i na kraju, mjesto gdje se uspjeh hrane duguje moru i kopnu, vodi i zemlji, toplini sunca i jakom vjetru – to je Mediteran. Ako su ovi navodi tačni, Hercegovina je primjer kćerke Mediterana.

Piše: Tim Clancy

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.