Kiseli kupus: Nezaobilazna namirnica na hercegovačkom stolu

Kiseli kupus u osnovi je fermentisani kupus. Fermentacija je metoda konzerviranja hrane koja je starija više od dvije hiljade godina. Tokom procesa fermentacije stvaraju se korisni probiotici ili „žive bakterije“, a upravo ovi probiotici daju kiselom kupusu većinu njegovih dobrih zdravstvenih svojstava.

Kiseli kupus sadrži vlakna, vitamine C i K, kalcijum i fosfor. Blagotvorni probiotici koji se nalaze u kiselom kupusu važni su za zdravlje našeg probavnog trakta. Iako još naučnici nisu saznali sve o ovim dobrim bakterijama, znamo da „hrane“ dobre bakterije u našim crijevima i pomažu u borbi protiv upala. Istraživanje je pokazalo da probiotici pomažu u smanjenju probavnih simptoma kao što su gasovi, nadimanje, zatvor, a mogu biti korisni osobama koje imaju zdravstvene probleme kao što Hronova bolest i ulcerozni kolitis.

Sve je više istraživanja o važnosti dobrih bakterija u crijevima i podršci cjelokupnom zdravlju, uključujući kako probiotici iz hrane poput kiselog kupusa mogu smanjiti rizike od depresije i Alchajmerove bolesti. Kiseli kupus takođe sadrži enzime koji pomažu tijelu da razgradi hranu na manje i lakše probavljive molekule što zauzvrat pomaže tijelu da apsorbiuje više hranjivih tvari.

Većina našeg imunološkog sistema nalazi se u našim crijevima, pa je zato vrlo važno unositi hranu koja je dobra za crijeva, a onda kiseli kupus svakako jača imunološki sistem. Dobre bakterije iz kiselog kupusa pomažu u održavanju zdrave sluznice probavnog sistema. Snažna crijevna obloga zaustavlja neželjene tvari ili toksine da uđu u tijelo i time izazove imunološki odgovor.

Te iste bakterije mogu takođe podržavati vaša prirodna antitijela i umanjiti rizik od infekcija. Neka su istraživanja pokazala da konzumiranje hrane bogate probioticima, poput kiselog kupusa, može umanjiti rizik od pretilosti i pomoći kod mršavljenja, iako je potrebno još istraživanja u ovom području.

Kiseli kupus je dobar izvor vlakana koji vam pomaže da duže osjećate sitost. Jedino na što trebate pripaziti tokom konzumiranja kiselog kupusa je količina soli koju ćete unijeti i zato je važno smanjiti količinu soli kod ostalih namirnica.

Hercegovinainfo

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.