Danas je Mitrovdan

Vjernici i Srpska pravoslavna crkva slave danas praznik Svetog Dimitrija Solunskog, u narodu poznat kao Mitrovdan, u znak sjećanja na stradanje i smrt tog svetitelja. Dimitrije je rođen u Solunu u trećem vijeku za vrijeme cara Maksimilijana (240–310), koji ga je postavio za vojvodu, nadajući se njegovoj odanosti u progonu hrišćana. Kada je od cara dobio naređenje da progoni hrišćane, on se na to nije obazirao već je javno propovijedao hrišćanstvo.

Postoje mnogobrojna narodna vjerovanja vezana za Mitrovdan, među kojima i ono da bi tog dana trebalo ostati kod kuće, jer ko to ne učini, cijele godine će noćiti po tuđim kućama. Poznato je i da su se na Mitrovdan hajduci razilazili i odlazili da prezime kod jataka da bi se opet sastali na Đurđevdan. U narodu se kaže: „Mitrov danak, hajdučki rastanak, Đurđev danak, hajdučki sastanak”.

Kult Svetog Dimitrija veoma je živ kod Srba, a u srednjovjekovnoj Srbiji posvećeni su mu mnogobrojni hramovi, uključujući i crkvu u Pećkoj Patrijaršiji i kapelu u manastiru Visoki Dečani. U srpskoj crkvi je više od 120 hramova posvećeno svetom Dimitriju.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.