KORDINACIONI REGIONALNI ODBOR BORS-A ISTOČNE HERCEGOVINE – SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

KORDINACIONI REGIONALNI ODBOR BORS-A ISTOČNE HERCEGOVINE

Povodom Mitrovdana- Krsne Slave BORS-a dajemo saopštenje za javnost za svoju braću po oružju:

Bors svoju Krsnu Slavu proslavlja na Svetog Dimitrija-Mitrovdan. Junačka odbrana Hercegovine od strane Hercegovačkog korpusa je nadamo se svima poznata. Na Mitrovdan kada su najveće borbe bile u rejonu koji je pokrivala Nevesinjska brigada, kada su, u dva navrata 1992. i 1994. godine pale velike žrtve koje će ostati upamćene u srpskom narodu kao Mitrovdanske bitke. Tih nesrećnih dana nije branjeno Nevesinje, nije branjena Hercegovina, branjena je Republika Srpska i odbranjena.

Cijena te odbrane je bila skupa, plaćena je krvlju, plaćena je onako kako ne bi poželjeli više nikom da je plaća. Ta cjena je plaćena upravo da danas imamo svoju zemlju Hercegovinu i to nije prvi put da je krvlju natapamo. Natapali su je i mnogi prije nas. Ova zemlja je preskupa i svi trebaju znati da nije na prodaju.

Sveti Dimitrije-Mitrovdan se u Nevesinju slavi i kao dan opštine a taj dan je odabran upravo u čast onih koji će u toj opštini vječno živjeti. Taj dan se obilježavaju i Mitrovdanske bitke kao značajan datum.

Tačno je da BORS ne može uticati na proslavu dana opštine Nevesinje i ne želi da utiče jer postoje opštinske institucije koje određuju kako i šta da rade. Njih je na izborima birao narod i oni su legitimni predstavnici u Skupštini. BORS poštuje volju legitimnu volju naroda.

Posljednja dešavanja oko dodjele povelje opštine Nevesinje je odluka upravo onih koji su legitimno izabrani ali ta odluka je donijela veliko nezadovoljstvo u cijeloj boračkoj populaciji.

Znamo da su odluku donijeli rukovodeći se sa onim koliki je doprinos imao neko u posleratnom razvoju opštine i cijenimo to što je urađeno. Gdje je gospodo to urađeno? U Nevesinju!!!

U onom istom Nevesinju krvlju natopljenom. Zar je vrijedniji gospodo kilometar asfalta od ljudskog života, kilometar cijevi od ljudskog života. Nagradiste li do danas sve koji su tih dana krvarili po brdima, nagradiste li sve koji su slučajno preživjeli, nagradiste li sve koji ostaše invalidi, nagradiste li majke koje su ostale zavjene u crno, supruge koje same odgojiše djecu pa je na red došao i asfalt. Gospodo na vašu sramotu riječ niste dali našem prestavniku, inače teškom ratnom vojnom invalidu pravdajući se nekim „protokolom“

Mi ćemo i ove godine dobrovoljno dati krv kao što smo je davali za našu svetu Hercegovinu.

Kordicionalni odbor BORS-a Istočne Hercegovine izražava veliko nezadovoljstvo vašom odlukom i potpuno se slaže sa populacijom koju predstavlja i donosi sledeći zaključak.

-Sazvati vanrednu sjednicu predsjedništva BORS na kojoj bi se analizirala situacija oko proslave Krsne Slave i donijeti odluku o obilježavanju iste u narednom periodu gdje nam mjesto, protokol i sve ostalo ne bi određivali političari već mi sami jer je to naša krsna Slava.

Smatramo da lomljenjem slavskog Kolača i paljenjem svijeće našoj stradaloj braći više vrijedi od 20 dešavanja koje nam drugi odrede koliko god to bilo bolno. Gospodo vi koji se bavite politikom pa ga bili pozicija ili opozicija i koji od iste živite bolje od većine onih koji su svoju mladost proveli u rovu ili onih koji su odrasli bez stuba porodice bićete pozvani i ponašati se kao i svaki gost.

Naravno politička prepucavanja nećemo dozvoliti nikome preko naših leđa jer na kraju svi ste imali šansu, a nas je u Hercegovini svaki dan manje i manje.

Treba li i za to nekoga odlikovati???

Ako neko da svoj doprinos da se u Hercegovini ostaje umjesto odlazi rado ćemo vam dati svoje mišljenje mi koji smo je branili i odbranili i rado ćemo ga predložiti za najveća odlikovanja. Nažalost mi takvog još ne vidimo!

Poštovana gospodo u jeku najvećih napada naša vojska je pjevala i ginula a danas živimo i plačemo nad vašim odlukama.

ZA KRST ČASNI I SLOBODU ZLATNU

5 KOmentara

  1. -Sazvati vanrednu sjednicu predsjedništva BORS na kojoj bi se analizirala situacija oko proslave Krsne Slave i donijeti odluku o obilježavanju iste u narednom periodu gdje nam mjesto, protokol i sve ostalo ne bi određivali političari već mi sami jer je to naša krsna Slava.
    U potpunosti podržavam. Takođe se zalažem da političari i „vlasti“ i „opozicije“ na svim proslavama BORS mogu biti samo publika a akteri mogu biti borci dok su živi a poslije potomci. Takođe se zalažem za sekularne proslave jer smo sekularna država. Parastos može ali prije ili poslije jer je u VRS bilo i Hrvata i Muslimana u malom broju ali je bilo

  2. Zaboravih napisati, boračka organizacija je u 19 a ne u 21 vijeku. Nigdje ne nađoh u javnim sredstvima broj telefona e mail ili nešto slično preko čega bi se mogli organizovati pa predlažem da se napravi sajt ili fejsbuk stranica na kojoj bi se mogli davati prijedlozi, komentarisati i slično ili da neki od postojećih sajtova na kojima je komentarisanje dozvoljeno pored drugih rublika otvori i rubliki BORS ili slično a ovaj je pogodan jer s komentari dozvoljeni osi mzakonom zabranjenih prijetnji

  3. Plaketu grada Nevesinja i treba dijeliti zaslužnim građanima, to je sasvim ok, ali… Razdvojiti plaketu od proslave mitrovdanskih bitaka iz otadžbinskog rata,da se razimijemo u svakoj stranci ima dezertera,tako da je nebitno ko je na vlasti, ne dozvoliti da u proslavi bitaka dezerteri vode glavnu riječ,ili neko ko nema nikakve veze sa ratom,kao da se bivši vojnici ne mogu organizovati da da naprave okupljanje boraca, a plaketu grada nek daje opštinska vlast kome izglasaju, ili ko je zasluži!
    Isto tako malo mi je čudno da na proslavu mitrovdana boračka dijeli ulaznice, pa kome je problem sastaviti jednu poljsku kuhinju i postavu kuvara, pa obezbediti svim borcima po porciju vojničkog pasulja, a jok da neko određiva ko može a ko ne može ući u salon đe se proslavlja,i da tamo neki nepoznati likovi jedu i piju, a umjesto ulaznice koristiti vojnu knjižicu, pa da vidimo ko može a ko ne može ući!
    Politiku ostaviti političari a, a boračka da povede računa o borcima!

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.