Skandal u Dobroti: Zatvorenik se fotografisao sa dvije gole žene

Osuđenik Đ.P. objavio je fotografiju sa jednom obnaženom i drugom djelimično obnaženom ženskom osobom, koja je obučena u uniformu zdravstvenog radnika.

Osuđenik Đ.P.  koji kaznu izdržava u Specijalnoj bolnici za psihijatriju Kotor, objavio je prije par dana na Fejsbuku fotografiju na kojoj je, u bolničkoj sobi, sa jednom obnaženom i drugom djelimično obnaženom ženskom osobom, koja je obučena u uniformu zdravstvenog radnika.

„Vijesti“ su od vršioca dužnosti direktora te ustanove, Aleksandra Tomčuka, u nedjelju tražile izjašnjenje da li je fotografija napravljena u toj ustanovi i ko su ženske osobe sa fotografije.

Istog dana, Tomčuk je zamolio za senzibilnost dok ne utvrdi činjenice, zbog čega mu je i izađeno u susret i obećano da se „Vijesti“ do danas neće baviti tim. 

Umjesto korektnog odgovora, iz te ustanove danas je stiglo saopštenje poslato svim medijima:

„Tragom informacije o fotografiji pacijenta P.Đ. hospitalizovanog na Sudskom odjeljenju Specijalne bolnice za psihijatriju Kotor, objavljenoj na društvenoj mreži Facebook, a u cilju blagovremenog upoznavanja javnosti Uprava bolnice daje sledeće obavještenje: Zbog osnovane sumnje da je sporna fotografija, na kojoj je pacijent Specijalne bolnice za psihijatriju P.Đ. fotografisan sa dvije nepoznate ženske osobe nastala u našoj ustanovi, Uprava bolnice je preduzela sve neophodne aktivnosti u cilju utvrđivanja svih okolnosti nastanka objavljene fotografije“, navodi se u saopštenju Specijalne bolnice.

Obaviješteno je, dodaje se, Ministarstvo zdravlja, područno odjeljenje Uprave policije, upućen zahtjev za izjašnjenje firmi „Vector system security“ d.o.o. angažovanoj na poslovima obezbjeđenja Sudskog odjeljenja bolnice i organizovani su sastanci sa Kolegijumom ustanove i zdravstvenim osobljem zaposlenim na Sudskom odjeljenju Specijalne bolnice.

„S obzirom da je prikupljanje činjenica u toku, Uprava bolnice će nakon utvrđivanja svih okolnosti blagovremeno informisati javnost o rezultatima istrage i eventualnom pokretanju disciplinske, prekršajne ili krivične odgovornosti zaposlenog osoblja i/ili firme angažovane na poslovima obezbjeđenja“, navodi se u saopštenju Specijalne bolnice.

Tomčuk je u ranijem odgovoru „Vijestima“ kazao da će bolnica hitno preduzeti sve neophodne korake na ispitivanju okolnosti, mjesta i vremena nastanka fotografije.    

„P.Đ. se aktuelno nalazi na hospitalnom liječenju u našoj ustanovi, na Sudskom (forenzičkom) odjeljenju naše bolnice. Odjeljenje je zatvorenog tipa sa prisutnim video nadzorom i uposlenicima  privatne firme obezbjeđenja, pored redovno zaposlenog medicinskog osoblja. Sama specifičnost odjeljenja i činjenica da se radi o sudskim (forenzičkim) pacijentima, često počiniocima najtežih krivičnih djela, diktira i drugačiji sistem nadzora ove kategorije pacijenata, što podrazumijeva: 24-časovni video nadzor odjeljenja; restriktivni režim posjete pacijentima uz evidenciju svih posjeta od strane ovlašćene firme obezbjeđenja u posebnoj knjizi. U tom kontekstu, bolnica će preduzeti sve neophodne korake (uvid u postojeći snimljeni materijal video nadzora za prethodni period, postojeću pisanu evidenciju o posjetama pacijentima, razgovor sa zaposlenima) i o dobijenim saznanjima Vas blagovremeno obavjestiti“, stoji u ranijem odgovoru Tomčuka.

On je istakao da „u ovom trenutku“ odgovorno tvrdi da ženske osobe na fotografiji nisu zaposlene u Specijalnoj bolnici, kao i da nisu pacijentkinje te ustanove. 

„Bolnica je organizaciono strukturisana na način da su postojeće organizacione jedinice (odjeljenja) razdvojena po polu i ne hospitalizuje pacijente različitog pola na istom odjeljenju. U konkretnoj situaciji, dvije ženske osobe na slici su mogle biti isključivo i samo posjeta pacijentu P.Đ, a ukoliko se utvrdi da je sporna fotografija napravljena u bolnici, svakako će biti sprovedene sve radnje u smislu utvrđivanja eventualne disciplinske, prekršajne ili krivične odgovornosti zaposlenih i/ili službe obezbjeđenja na okolnosti spornog slučaja, a u saradnji sa ovlašćenim službenim licima Uprave policije. U vezi svega gore navedenog, ljubazno Vas molim da do utvrđivanja stvarnihčinjenica (o kojima ću Vas odmah izvijestiti) imate senzibiliteta i ne objavljujete informacije koje mogu samo dodatno opteretiti  ionako složenu i delikatnu situaciju kojoj smo izloženi svakodnevno radeći  u okolnostima nepostojeće zatvorske bolnice u državi“, naveo je Tomčuk u ranijem odgovoru „Vijestima“.

Izvor: Vijesti.me

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.