U Bileći pozorišna predstava „Smrt fašizmu! O Ribarima i Slobodi”

U utorak, 5. novembra 2019, u Domu kulture „Jevto Dedijer“ gostovaće nezavisna pozorošna produkcija Reflektor teatar iz Beograda s predstavom „Smrt fašizmu! O Ribarima i Slobodi” u režiji Milene Bogavac.

U predstavi igraju: Đorđe Živadinović Grgur, Nina Nešković, Strahinja Blažić, Sunčica Milanović i Nikola Živanović.

Premijera predstave “Smrt fašizmu!” bila je 9. maja 2018. u Ateljeu 212. Od tada se tokom dvije sezone redovno igra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Organizator izvođenja predstave u Bileći je udruženje Liber. Predstava počinje u 20 časova.

Ulaznice se mogu kupiti u Narodnoj biblioteci „Vladimir Gaćinović“ u Bileći.

Leutar.net U Bileći pozorišna predstava „Smrt fašizmu! O Ribarima i Slobodi”

SMRT FAŠIZMU!O Ribarima i Slobodi je dokumentarna, postdramska predstava nastala iz višemjesečnog istraživačkog procesa na teme vezane za antifašizam i aktivizam mladih, odnosno: istorijski razvoj ovih pojmova, od tridesetih godina XX vijeka, do danas. Polazna tačka istraživanja bila je biografija narodnog heroja Iva Lole Ribara (1916 – 1943), a zatim i biografije članova njegove porodice. Ovo je predstava koja uporedno analizira dvije generacije – jednu herojsku, nestalu u vrtlogu antifašističke borbe, i drugu, novu generaciju, koja nestaje u užasima postmoderne

Istražujući priču o Ivu Loli Ribaru, njegovoj porodici, vjerenici Slobodi Trajković, ali i čitavoj generaciji mladih ljudi koji su dali svoje živote u borbi protiv fašizma, autori predstave žele da, prije svega, kažu nešto o svojoj generaciji; sebi; današnjim herojima i idealima u koje vjeruju. O tome kako oni razumiju borbu protiv fašizma danas i tome šta priča o porodici Ribar znači njima lično; u savremenom političkom trenutku obilježenom istorijskim revizonizmom i jačanjem nacionalističkih struja, u regionu ali i u čitavoj Evropi.

Leutar.net

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.