Bećković – Srpski narod, velika sila sa praznim džepovima

Srpski akademik i pjesnik Matija Bećković rekao je da srpski narod uvijek stoji velikim silama na putu, zato što živi u ubjeđenju da je i sam velika sila.

– I nema sile koja bi nam to izbila iz glave. Velika sila s praznim džepovima. Velika sila koju nijedan pas nema za šta da ujede. Uostalom, kakav bi to bio narod koji ne bi tako mislio – rekao je Bećković za Večernje novosti.

Prema njegovim riječima, poslije Drugog svjetskog rata, sve do danas, Beograd je postao ono što je u srednjem vijeku bila gora Romanija.

– U njega je bježao i sklanjao živu glavu svako željan slobodna daha. Puna je Karaburma bjegunaca iz naših kasaba i tamnih vilajeta. U bijelom gradu se crnika samo robna kuća Beograđanka, a sada se pokušava da se ocrne i Beograđani – rekao je Bećković. 

Na pitanje da li očekuje da će dočekati ulazak Srbije u EU i rješenje pitanja Kosova, Bećković je rekao da je najrealnije da će se to dogoditi tek u “njegovom budućem životu”. Prema njegovim riječima, kada bismo oslijepili, vidjeli bismo više zvijezda nego što ih ima EU.

Na pitanje šta se događa danas kada čovjek misli svojom glavom, Bećković je rekao da je “jedan koji se to usudio”, nedavno dobio Nobelovu nagradu za književnost Peter Handke.

– To je neočekivana, najnovija potvrda nauke da se ne odustaje od sebe i svojih ideala. Sam Handke je rekao da bi to isto radio i da ga niko nije fermao i da nema sile koja bi ga odvojila od njegovog pozvanja i s Nobelom i bez Nobela – dodao je Bećković.

(Srna)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.