Državni fond dostigao rekord, svakom Norvežaninu pripada 200.000 dolara

OSLO, Norveški državni investicioni fond, koji slovi kao najveći na svijetu, uvećao je danas svoju vrijednost na rekordnih 10.000 milijardi norveških kruna (1.090 milijardi dolara), podstaknut rastom globalnih akcija i snagom evra i dolara.

“Kada je fond osnovan, niko nije ni pomišljao da će premašiti 10.000 milijardi kruna. Imali smo sreću da smo otkrili naftu”, navodi se u saopštenju izvršnog direktora fonda Ingvea Slingstada kojim potvrđuje rekord.

“Povraćaj na investicije na globalnim finansijskim tržištima je bio toliko veliki da se može uporediti sa ponovnim otkrivanjem nafte”, rekao je on, a prenosi agencija Reuters.

Norveški Globalni penzioni fond je jutros u 8.57 GMT prvi put dostigao vrijednost od 10.000 milijardi norveških kruna, što znači da na svakog muškarca, ženu i dijete u Norveškoj otpada više od 200.000 dolara.

Fond je ustanovljen 1996. godine kako bi za buduće generacije sačuvao prihode od nafte. Njegova vrijednost je trenutno skoro tri puta veća od vrijednosti godišnjeg bruto domaćeg proizvoda Norveške, čime je znatno nadmašio prvobitne projekcije.

Izvor: Tanjug

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.