Izglasan zakon: Nedjelja je i zvanično neradan dan za trgovce

Za trgovce u Crnoj Gori nedjelja će biti neradni dan, pošto su poslanici u Skupštni Crne Gore glasali za promjene Zakona o unutrašnjoj trgovini.

Glasalo je 44 poslanika, a nije bilo uzdržanih i glasova protiv.

U sektoru trgovine, koji zapošljava 37 hiljada ljudi, nedjelja će se, kroz predloženo zakonsko rješenje, proglasiti neradnom a kroz podzakonske akte će se donijeti rješenja za izuzetke i ono što su osnovne životne potrebe građana.

Iz Ministarstva ekonomije su ranije pojasnili da će primjena zakona početi tri mjeseca nakon objavljivanja u Službenom listu.

“Uvođenjem neradne nedjelje poslodavci će moći znatno da povećaju produktivnost rada, da smanje troškove održavanja i redovne troškove usluga, tako da ovakvo zakonsko rješenje ne može uticati na smanjenje broja radnika, već se poslovi mogu ravnomjerno raspoređivati na radne dane, a zaposleni u trgovini imati neradnu nedjelju kao što imaju zaposleni u ostalim djelatnostim”, saopšteno je ranije iz Ministarstva ekonomije, podsjeća RTCG.

Uvođenje neradne nedjelje predložili su trgovci u oktobru. Ubrzo su dobili podršku odbora udruženja trgovine Privredne komore Crne Gore i poslodavaca.

Odbor je tada saopštio da bi uvođenjem neradne nedjelje “bila povećana produktivnost rada”. Unija poslodavaca je najavila da će podnijeti inicijativu za ocjenu ustavnosti promejena Zakona o unutrašnjoj trgovini.

Vlada je ranije utvrdila izuzetke iz ovog pravila.

Izvor Investitor.me

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.