UHLJEBILI RODBINU DO PETOG KOLJENA Više ne kriju da zapošljavaju porodicu u javne institucije

Zapošljavanje rodbine i prijatelja u javne institucije prije par godina smatralo se skandalom, novinari koji o tome pišu bili su tuženi, dok su opravdanja dolazila sa svih strana. Međutim, danas je to postalo uobičajena pojava koju ni sami opruženi više ne poriču.

Republika Srpska, ali i cijela Bosni i Hercegovina, hronično boluje od nepotizma koji je, tvrde stručnjaci, zarobio sve institucije. Koliko je političarima bitno što krše zakon i zapošljavaju rodbinu, kumove i prijatelje, najbolje je pokazala rasprava u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Optužujući jedni druge, uz podsmjeh, gotovo bez opravdanja, još jednom su pljunuli građanima u lice i pokazali da najbolje prolaze kćerke, sinovi, snaje, žene i ostali članovi porodice, komentarisali su građani.

„Zapošljavamo mi, ali zapošljavate i vi“ bila je suština ove burne rasprave. Tema je bila zapošljavanje predsjednikove snaje, poslanikove žene, direktorovog brata, pominjana je i titula „kralj nepotizma“, a pale su i mnoge uvrede.

Leutar.net UHLJEBILI RODBINU DO PETOG KOLJENA Više ne kriju da zapošljavaju porodicu u javne institucije
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Građani su komentarisali da im je mučno bilo slušati kako nepotizam niko više ne poriče, a opravdanja poput „jel ja ne smem da radim sa svojom ženom“, „jel sad treba da otpustim ženu“, „ako već optužujete nas pogledaje šta ste vi uradili“, „mi zapošljavamo Srbe u institucije BiH“… kao i mnoga druga, samo su pokazala koliko se političari više uopšte ne ustručavaju.

Javne tajne

Znamo već svi koji su ministri, predsjednici i ostali funkcioneri udomili svoje sinove, kćerke, nećake, supruge i snaje, a javna je tajna da na mjestima savjetnika sjede i nečije ljubavnice.

Većina, osim neke tajne veze, ima zajedničko to što su im loše ocjene, ali svaki put briljiraju na intervijuu. Zbog svega toga, stručnjaci tvrde da je nepotizam postao neizlječiva bolest domće politike koja sve više izmiče kontroli.

Korajlić: Legalizovana zloupotreba

– Ako je išta kod nas postalo transparentno onda je to korupcija i nepotizam. Ni prema kome više nema nikakve odgovornosti, jer većina onih koji su umješani znaju da ni na koji način neće odgovarati i da neće biti posljedica. Zato se to prestalo kriti, a oni su prestali da se pravdaju bilo kome. Osim toga, imamo situaciju da su mnoge vrste zloupotreba zapravo legalizovane kroz zakonski okvir – navodi v.d. izvršnog direktora Transparensi Internešnala, Ivana Korajlić.

Leutar.net UHLJEBILI RODBINU DO PETOG KOLJENA Više ne kriju da zapošljavaju porodicu u javne institucije
Foto Patria/RAS Srbija

Ivana Korajlić

Ona postavlja pitanje: Zašto bi se političari pravdali bilo kome, kada oni organi koji bi trebalo da ih spriječe ne sprečavaju, a građani ih uopšte ne kažnjavaju?

Todorović: Brutalne zloupotrebe

Na stanje u našem društvu upozoravaju mnogi stručnjaci, članovi opozicije, kao i članovi nevladinih organizacija.Tako izvršni direktor Helsinškog odbora za ljudska prava, Branko Todorović, razočaran u  kompletan sistem, ali posebno u ljude, kojima je sve to postalo normalno, kaže da svJedočimo brutalnoj zloupotrebi vlasti i kršenju svih mogućih zakona.

– Oni znaju da su u 99 odsto slučajeva nedodirljivi i da se niko neće baviti njihovim pitanjem. Taj proces nam dugoročno oduzima perspektivu normalnog življenja. Bilo da je u pitanju Bijeljina ili Banjaluka, zloupotrebe se više ne kriju. To su politički silnici i moćnici koji mogu da zaposle koga hoće i to je najnormalnije. Nije bitno koja je stranka na vlasti, neće se stanje promijeniti kada pobijedi opozija. Narod mora da se promijeni, jer im je to sve postalo normalno i prihvaćeno – objašnjava Todorović.

Objašnjava da je nepotizma bilo i ranije, ali da se to pokušavalo malo prikriti, upakovati, ili bar malo sakriti, dok su zlopupotrebe vlasti i kriminal sada toliko očigledni i neskriveni. Naglašava su najveći problem građani koji to prihvataju.

“I ja bi to radio”

– Način na koji građani razmišljaju je zabrinjavajući. Većina građana govori „pa šta fali, svi bismo to radili da smo na njihovom mestu“ što je meni neshvatljivo. Tako da, nema bitne razlike između vlasti i opozicije kada je u pitanju nepotizam i zloupotrebe vlasti, već je samo pitanje ko trenutno može da se time bavi, dok moralno, etički, politički i ljudski stanje u RS potpuno poražavajuće – smatra Todorović.

Objašnjva da se sva napredna i normalna društva zasnivaju na vladavni prava i da je primer afere sa Štraheom dobra pokazatelj za to.

Leutar.net UHLJEBILI RODBINU DO PETOG KOLJENA Više ne kriju da zapošljavaju porodicu u javne institucije
Foto Helsinški odbor za ljudska prava RS/RAS Srbija

Branko Todorović

– Govorio je nešto što ne sme da govori, planirao je da uradi ono što ne sme da uradi, i njegova stranka je doživela debakl na izborima. To je odgovor građana, dok mi imamo bezbroj primera brutalnih i očiglednih prevara i oni opet dobiju podršku građana. Mislim da sa ovakvim građanima i ovakvom vlašću ni Republika Srpska ni BiH nemaju nikakvu perspektivu – smatra on.

On dodaje da više ne vredi ni pominjati brojne primere koji svedoče nepotizmu u Republici Srpskoj, jer to više ne može da stane u novinski članak, već za to treba jedna debela knjiga.

“Ljubav” na račun poreznih obveznika

Todorović objašnjava da se više ne radi samo o zapošljavanju djece i članova porodice. Bahatost pojedinaca ide toliko daleko da, kako tvrdi, svojim ljubavnicama obezbeđuju posao i to uopšte ne kriju.

– Nije tajna da su neki svoje švalerke postavili za savjetnice i dobro ih uhljebili. One koriste službena vozila, idu na službena putovanja i to ne libe da pokažu. Oni tako demonstriraju svoju silu i hvale se time što se švaleraju o državnom trošku. To je katastrofa i jedna karikatura od države – rekao je Todorović.

Izvor: srpskainfo.com

1 Komentar

  1. Najlakse je optuziti narod, narod u Austriji je mogao da kazni jednu stranku kad se ponasa neprofesionalno, ali kod nas nazalost nema izbora, sami ste u tekstu napisali da su isti i vlast i opozicija, a krivite narod koji moze samo da bira izmedju losih

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.