ŠTA KADA NEĆE VEZU?

 Verujem da se svakome od nas desila situacija da izlazi neko vreme sa osobom koja mu se dopada, a da ne zna na čemu je u tom odnosu. Možda ste i definisali neobaveznu vezu, ali ste se ipak emotivno vezali tj. vidite tu osobu kao svog potencijalnog emotivnog partnera. Osećate se zbunjeno jer sa tom osobom imate dobru komunikaciju, zajedničke teme, tu je uvek kada vam je potrebna pomoć, ima strasti medju vama, sex je dobar, dobijate sve ono što je vama potrebno i bitno, ali ipak ne želi vezu sa vama. Sigurno su vam poznate rečenice :

“Meni je super sa tobom, ali ja nisam spreman za vezu“

“Pustimo da se stvari dešavaju svojim tokom“

“Vidjaćemo se, pa šta bude”

“Nisam sad u toj fazi, hajde da ne brzamo“

Zašto vam to govori ? Šta se krije iza tih rečenica ?

Ta osoba sa vama samo kupuje vreme, njoj je sa vama možda samo lepo, zabavno, sex dobar ali ona vas ne vidi kao potencijalnog partnera. Kada kaže ne želim vezu, je u stvari ne želim vezu sa tobom. Znam da zvuči surovo, ali to je istina. Vi ste toj osobi potrebni , ona vas želi blizu sebe, ali ne da bude sa vama . Rečenice : “Hajde da se stvari odvijaju svojim tokom” znači pusti me još malo da budem sa tobom i da mi bude lepo i ja odoh dalje pa ti vidi šta ćeš.

“Hajde da ne brzamo” sada mi veza stvara pritisak, ako može bez odgovornosti, trenutno mi je sve bitnije od tebe.

“Nisam sad u toj fazi“ potrebna mi je pažnja, podrška, a kada budem za vezu biće druga osoba, a ne ti. 

 Svako od nas postaje spreman za vezu kada mu se pojavi osoba prema kojoj oseti nešto više.

Osoba sebe nije spremna da daje iz samo njenih poznatih razloga. Da li je toga svesna ili ne, vi ne možete znati. Da li ima strah od samoće, da li ima strah od bliskosti, da li ima strah od odgovornosti, možete samo nagađati zašto je emotivno nedostupna za vas.

Veliki paradoks u svemu ovome je da se svako od nas vezuje ne za tuđi trud, nego za sopstveni trud. Ukoliko krenete od sebe videćete da ste bili vezaniji za osobe oko kojih ste se vi trudili, nego za one koji su se trudili oko vas. Zato ne dajte sebe ljudima na tacnu, koji su se jako fino ogradili od vas, u startu su i rekli da nemaju obavezu prema vama. Ukoliko se vi sve više zalažete, konstantno dokazujete, a za to vreme ona druga osoba ne mora ništa, vi na taj način obezvređujete sebe. Pri tom druga osoba nikako ne može da se veže za vas jer ništa apsolutno nije morala da da. Svi se vezujemo za ono što smo dali, a ne za ono što smo dobili, to je jedna velika ironija čoveka, kako mi funkcionišemo.

Šta je najbolje uraditi u takvoj situaciji ?

Ukoliko želite da osoba koja je sa vama u trenutnom nedefinisanom odnosu, a vidite da ima materijala za emotivnu vezu , da vas shvati ozbiljnije, jedini pravi način je da se povučete. Da nekoga sačuvate, jeste da potencijalno može i da vas izgubi. Znam da je ovo jako teško zato bi bilo najbolje da pre nego što se povučete kažete toj osobi iz pozicije ljubavi prema sebi i ljubavi prema drugoj osobi : “ Osećam i vidim da ti je potrebno vremena i prostora za sebe, da budeš malo dalje i shvatiš šta želiš jer mi je tvoja sreća na prvom mestu i da shvatiš da li želiš ovu vezu i šta želiš od veze. Nadam se da ću biti tu, kada se budeš vratio/la, ja želim nekog ko je potpuno siguran u vezi mene i ko će biti potpuno posvećen u vezi sa mnom.

Na ovaj način stavljate osobi do znanja  da joj želite sve najbolje, iako odlazi od vas. Pokazujete da volite sebe, da ste neko koga vredi čuvati. Na najbolji mogući način bez napada, bez ljutnje ste odgovorili na datu situaciju. Tu osobu ili ćete dobiti, ili ćete dobiti prostor da neko novi, koji je  vas vredan uđe u vaš život.                                                                                                                      Osoba koja zna šta hoće sa vama to će vam i pokazati. Siguran pokazatelj kada je reč o emotivnim odnosima, a to je kada je neko zainteresovan za vas to ćete znati, kada nije zainteresovan bićete zbunjeni.

Kako biste sebe spasili povrede srca, ega, uštedeli vremena i energije u životu, budite iskreni prema sebi.

Nedeljković J. / Leutar.net

Foto: Ж.М.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.