Šok za poslodavce: Povećanje minimalca sa 511 na 924 evra

Poljska vladajuća stranka Prava i pravde obećava agresivno povećanje minimalne plate ako pobijedi na ponovnim izborima u nedjelju.

Stranka to obećava obnavljajući platformu o podršci siromašnijem sloju društva, ali i gurajući preduzeća u zemlji ka ivici provalije, piše Fajnenšel tajms (FT).

„Ova konzervativno-nacionalistička stranka došla je na vlast prije četiri godine uz obećanje da će dramatično povećati javne izdatke za socijalnu pomoć. Ovog puta, nudi postepeno povećanje minimalne mjesečne plate sa 2.250 zlota danas (511 evra) na 4.000 zlota (924 evra) do kraja 2023, što je skok od 78 odsto“, navodi list.

Istovremeno, poljski poslodavci upozoravaju da će veliki dio malih preduzetnika morati da zatvori firme ako vladajuća stranka ispuni ovo predizborno obećanje.

Premijer Mateuš Moravjecki izjavio je za poljsku državnu novinsku agenciju PAP da vlada povećanjem „minimalca“ od 78 odsto želi da „zatvori poglavlje tokom kojeg je Poljska bila zemlja niskih plata i jeftine radne snage“.

„Autori poljskog modela rasta tokom perioda tranzicije bili su čak ponosni što su plodovi ekonomskog rasta većinom završili u inostranstvu ili kod domaće ekonomske elite, a ne u novčanicima većine stanovnika. Želimo da izgradimo zemlju prosperiteta i da srednjoročno ili dugoročno učinimo Poljsku najboljim mjestom za život u Evropi“, rekao je Moravjecki.

Poslovni lideri su saglasni da poljski ekonomski model treba manje da se oslanja na jeftinu radnu snagu, ali mnogi se pitaju hoće li povećanje minimalne plate donijeti željeni efekat i strahuju da će brzina podizanja plata biti preveliki teret za mala preduzeća, napominje FT.

Prema računici Alisje Defratiki, više analitičarke u kompaniji Spotdata, najniža plata će do 2023. godine dostići oko 60 procenata prosječne zarade, što bi bio najveći udio među članicama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), koja predstavlja klub uglavnom bogatih država.

„Sigurno će doći do rasta inflacije, izvjesnih otpuštanja… kao i bankrota nekih malih kompanija, jer one neće biti u stanju da isplaćuju veće plate“, rekla je ona.

Minimalna plata u Poljskoj već sada je veća nego u državama u okruženju. Naime, najniža mjesečna plata u Poljskoj je 2018. godine iznosila 502 evra u poređenju sa 480 evra u Slovačkoj, 477 evra u Češkoj i 445 evra u Mađarskoj, primijećuje britanski list.

Pjotr Bujak, glavni ekonomist banke PKO, smatra da bi povećanje „minimalca“, mada će povećati pritisak na profitabilnost radno intenzivnih delatnosti, u krajnjoj instanci moglo da pomogne Poljskoj da pređe na ekonomski model veće dodate vrijednosti.

„Ključ je da se ta tranzicija ne dogodi prenaglo“, ocjenjuje Bujak.

Drugi ekonomisti tvrde da će plan stranke Prava i pravde jednostavno ohrabriti kompanije u dijelovima ekonomije niže dodate vrijednosti da radnike zamijenjuju mehanizacijom, pri ćemu će naznatno raditi na preusmjeravanju investicija u inovativnije sektore.

„To ne rješava problem ekonomske konkurentnosti, jer nisu radno intenzivni sektori, sa niskokvalifikovanom radnom snagom oni koji određuju konkurentnost privrede“, izjavio je Vitold Orlovski, glavni ekonomski savjetnik u revizorsko-kosultantskoj kompaniji PwC u Poljskoj, prenosi FT.

Izvor: Nezavisne

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.