Cvijanović: Srpska bila i biće bolji dio BiH

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je Srpska uvijek bila i biće bolji dio BiH, uprkos činjenici da je od završetka ratnih sukoba postojala diskriminacija međunarodne zajednice prema Srpskoj za razliku od Federacije BiH.

– Podsjetiću vas na period nakon rata, kada je kao vid kazne, Republika Srpska dobijala dva odsto donacija, a FBiH 98 odsto. Zatim, prilikom aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/ FBiH je mogla da povuče sredstva kada ispuni uslove, ne čekajući Srpsku. Poslije je bilo drugačije, odnosno kada Srpska ispuni uslove nije mogla da povuče novac zbog blokade iz FBiH – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je Srpska uvijek bila organizovanija, jednostavnija i svjesnija sebe od FBiH.

– Kod nas su uvijek bile jasnije stvari, a pogotovo ako pogledate posljednjih godinu dana. U ovom periodu se može vidjeti kako smo konstituisali vlast, odnosno došli do nove Vlade bez zastoja, na koji način izvršavamo obaveze i imamo stabilnu parlamentarnu većinu – dodala je Cvijanovićeva.

Navela je da nisu tačne priče o višim platama u FBiH, socijalnim davanjima i penzijama.

– Način uspostavljanja penzionog sistama u Srpskoj i FBiH nije isti. Sjetićete se i preporuka MMF-a i Svjetske banke da FBiH mora da usvoji bodovni sistem i sve što postoji u Srpskoj da bi situacija bila realnije prikazana i tako isplaćivane penzije. Oni imaju oko 82 odsto penzionera koji primaju penziju od 340 do 350 KM i ta gradacija je sasvim drugačija u odnosu na našu – kaže Cvijanovićeva.

Podsjetila je da se u FBiH u penziju moglo ići sa 20 godina radnog staža, a u Srpskoj sa 15, što utiče na obračun penzije.

Cvijanovićeva navodi da je, kada je riječ o poslovnoj inicijativi, Republika Srpska jednostavnije uređena i zato je lakše započeti određene djelatnosti.

– Kada je riječ o poslovnoj inicijativi, Republika Srpska je jednostavnije uređena i zato je lakše započeti određene djelatnosti. Troškovi poslovanja su niži i sada FBiH uvodi određene mjere kada je riječ o zbirnoj stopi doprinosa. Mislim da treba da postoji konkurencija Srpske i FBiH na zdrav način, ali da nema potrebe da stalno mi budemo potcjenjivani, jer smo organizovaniji, jednostavniji i svjesniji sebe od FBiH – zaključila je Cvijanovićeva.

Izvor: RTRS

1 Komentar

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.