Vučić je spustio na zemlju usijane glave u Srpskoj

„Svi bh. problemi su tijesno povezani sa rješavanjem kosovske krize koja ne može ostati dugo u trenutnom statusu. Vučićeva retorika i njegove poruke su spustile na zemlju usijane glave u Republici Srpskoj. „

„Ne mislim da je dobro da se mi okupljamo na političkim sastancima zbog toga što postoji pretpostavka o nekoj sabornosti srpskog naroda ili hrvatskog, jer je i Zagreb veoma involviran u procese u BiH“, kazao je lider LDP-a Čedomir Jovanović govoreći o nedavnom sastanku u Beogradu i dodao:

Jovanović, koji je i savjetnik Željka Komšića, smatra da je problem BiH neuspostavljanje vlasti:

„Prošlo je godinu dana a BiH nema formiranu vlast. Sjetite se karaktera Sporazuma iz avgusta. To je bio sporazum tri stranke i sve tri se ne osjećaju dovoljno sigurno da vode BiH, nego jednom nogom stoje u Zagrebu, jednom u Beogradu, jednom u Istanbulu.“

Govoreći o odnosima BiH i Srbije rekao je da je za njega ključno da se uspostave direktni odnosi između Sarajeva i Beograda i da se stvori mogućnost da Beograd pomogne Sarajevu u sastavljanju jedne normalne države.

„To ne znači da Beograd radi bilo šta protiv Srba i Banjaluke. Mirna Bosna je šansa za moju zemlju da bude mirna“, kazao je Jovanović.

Naglašava da je u ovom trenutku Milorad Dodik najveći kočničar u BiH:

„Dodik nije izolovana pojava u BiH. Dodik nikada ne bi mogao da radi to što radi da nema nečiju podršku (rusku). Postoje snažni odnosi i Srbije sa Rusijom ali se paralelno sa tim odvija proces koji je direktno suprostavljen ruskim procesima. Mislim da Dodik nema drugu opciju, a Vučić još uvijek ima.“

Kada je u pitanju Programska deklaracija SDA, lider LDP-a kazao je da je to bio potez za opstanak u politici Bakira Izetbegovića jer je potpisao Sporazum sa onima koji „lome kičmu“ građanskoj ideji BiH.

„Bilo je jasno da HDZ i Dodik u makazama drže Izetbegovića. On je pristao na taj Sporazum i on je propao. Propast Sporazuma za Dodika je bio okidač da krene u šuplju priču o napuštanju svih institucija, onda je Izetbegović odgovorio kroz Deklaraciju“, kazao je Jovanović te dodao:

„Meni ta Deklaracija nije sporna, ona mi je nerealna. U ovom trenutku Bosni je bila potrebna druga poruka iz SDA. Ova Deklaracija čuva SDA. To je konfrontiralo bosansko društvo, ali je to bio jedini način da Izetbegović politički preživi i opstane. Građanski interesi odlaze u drugi plan zbog potrebe da se preživi“, zaključio je Jovanović u Danu televizije N1.

Izvor BN/N1

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.