Pogodite ko je prvi: Top 10 kompanija s najvećim brojem zaposlenih u BiH

U Bosni i Hercegovini zaposleno je oko 530.000 osoba, a prema podacima za 2018. godinu deset kompanija s najvećim brojem zaposlenih u državi zapošljava ukupno 36.909 građana. Tako se navodi u podacima koje su prikupili Finansijsko-informatička agencija Federacije Bosne i Hercegovine (FIA) i Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge Banja Luka.

Od deset kompanija i ustanova koje ćemo spomenuti, samo dvije su privatne, dvije su zapravo klinički centri, a ostale su ili javna preduzeća ili proizvodne državne kompanije.

Ako je suditi prema navedenim izvorima, kompanija s najvećim brojem zaposlenih u Bosni i Hercegovini tokom 2018. godine je tuzlanski Bingo sa 6.845 građana koji platu primaju od ovog trgovačkog giganta.

Na drugom mjestu je entitetsko javno preduzeće „Šume Republike Srpske“ sa 4.958 zaposlenih, a na trećoj poziciji je takođe jedno javno preduzeće – Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, sa 4.462 registrovanih zaposlenih tokom 2018. godine.

BH Telecom zauzima četvrto mjesto po broju zaposlenih pa se taj broj za ovo veliko javno preduzeće zaustavio na 3.303, dok je peto mjesto sa nešto manjim brojem – 3.283 – zauzeo Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

Još jedna državna firma nalazi se na šestom mjestu sa 3.139 zaposlenih, a riječ je o Željeznicama Federacije Bosne i Hercegovine.

Tek druga privatna kompanija nalazi se na sedmom mjestu, riječ je o FIS-u iz Viteza u kojem je zaposleno 3.015 ljudi.

Još jedan klinički centar je na osmom mjestu. Univerzitetski klinički centar Republike Srpske u Banjoj Luci zapošljava 2.769 osoba. Deveta najmnogoljudnija kompanija je Rudnik mrkog uglja Banovići sa 2.673 uposlenih, a na posljednjem mjestu je još jedno javno preduzeće – Željeznice Republike Srpske sa 2.462 zaposlene osobe.

Izvor: Klix

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.