Pogodite ko je prvi: Top 10 kompanija s najvećim brojem zaposlenih u BiH

U Bosni i Hercegovini zaposleno je oko 530.000 osoba, a prema podacima za 2018. godinu deset kompanija s najvećim brojem zaposlenih u državi zapošljava ukupno 36.909 građana. Tako se navodi u podacima koje su prikupili Finansijsko-informatička agencija Federacije Bosne i Hercegovine (FIA) i Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge Banja Luka.

Od deset kompanija i ustanova koje ćemo spomenuti, samo dvije su privatne, dvije su zapravo klinički centri, a ostale su ili javna preduzeća ili proizvodne državne kompanije.

Ako je suditi prema navedenim izvorima, kompanija s najvećim brojem zaposlenih u Bosni i Hercegovini tokom 2018. godine je tuzlanski Bingo sa 6.845 građana koji platu primaju od ovog trgovačkog giganta.

Na drugom mjestu je entitetsko javno preduzeće „Šume Republike Srpske“ sa 4.958 zaposlenih, a na trećoj poziciji je takođe jedno javno preduzeće – Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, sa 4.462 registrovanih zaposlenih tokom 2018. godine.

Leutar.net Pogodite ko je prvi: Top 10 kompanija s najvećim brojem zaposlenih u BiH

BH Telecom zauzima četvrto mjesto po broju zaposlenih pa se taj broj za ovo veliko javno preduzeće zaustavio na 3.303, dok je peto mjesto sa nešto manjim brojem – 3.283 – zauzeo Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

Još jedna državna firma nalazi se na šestom mjestu sa 3.139 zaposlenih, a riječ je o Željeznicama Federacije Bosne i Hercegovine.

Tek druga privatna kompanija nalazi se na sedmom mjestu, riječ je o FIS-u iz Viteza u kojem je zaposleno 3.015 ljudi.

Još jedan klinički centar je na osmom mjestu. Univerzitetski klinički centar Republike Srpske u Banjoj Luci zapošljava 2.769 osoba. Deveta najmnogoljudnija kompanija je Rudnik mrkog uglja Banovići sa 2.673 uposlenih, a na posljednjem mjestu je još jedno javno preduzeće – Željeznice Republike Srpske sa 2.462 zaposlene osobe.

Izvor: Klix

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.