Bakić: Sastanak političara iz Republike Srpske sa Vučićem još jedna predstava

Profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu, sociolog Jovo Bakić rekao je portalu Vijesti.ba da je sastanak političara iz Republike Srpske sa Aleksandrom Vučićem, održan u subotu u Beogradu, još jedna u nizu predstava.

Bakić kaže kako su se oni, pre svega Dodik i Vučić, sastali zbog stvari koje ih zbližavaju ali i udaljavaju.

„Sastali su se zbog deklaracije SDA, koja je zabrinula obojicu, jer teži unitarizaciji BiH, ali i zbog Kosova, jer Dodik tu vidi presedan za rešenje statusa Republike. Dok ih prva tačka zbližava, druga ih udaljava, jer Vučić nikako ne bi hteo da ugrozi svoju pregovaračku poziciju oko Kosova otvarajući problem održanja BiH“, kaže Bakić.

Bakić je rekao da je Vučiću u ovom trenutku potrebna Dodikova podrška pred izbore u Srbiji. „Vučiću je važna podrška Dodika pred prolećne izbore u Srbiji, jer ovde ima dosta građana poreklom iz BiH, a Dodik se verovatno nadao većem Vučićevom razumevanju, koje nije mogao da dobije“, ocenio je Bakić.

„Sve u svemu, reč je samo o još jednoj u beskrajnom nizu predstava za građanstvo Republike Srbije, ali i BiH, a sve u cilju zaboravljanja u kako očajnim društvenim i materijalnim okolnostima svi zajedno živimo“, kaže Bakić.

Bakić je ocenio da je nacionalizam uvek dobra tema da se skrene pažnja sa stvarnih problema u društvu.

„Nacionalizam, po pravilu, uspešno skreće pažnju sa socijalnih tema i problema, a ova dvojica, ne izostavljajući ni SDA, su majstori u toj disciplini“, zaključio je Bakić.

Izvor: Danas

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.