Dodik: Jedno od rješenja za Kosovo da opštine na sjeveru ostanu, a Republika Srpska da postane dio Srbije

Mesto: Beograd Datum: 21.09.2019 Dogadjaj: POLITIKA/EVROSERVIS - izjave predsednika Srbije Aleksandra Vuèiæa i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika posle sastanka politièkih predstavnika u Beogradu Licnosti: Aleksandar Vuèiæ, Milorad Dodik

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je jedna od varijanti rešenja za Kosovo i Metohiju da četiri opštine na severu Kosova ostanu u Srbiji a da Republika Srpska postane deo Srbije.

„Ako je to rešenje, ja nisam daleko od toga“, kazao je Dodik za televiziju Prva a preneo portal Kossev.

Upitan šta misli o ideji da se svi problemi na Zapadnom Balkanu rešavaju u paketu, Dodik je kazao da su pitanja Republike Srpske i Kosova i Metohije povezana, jer su „suštinska pitanja srpskog naroda“.

„Primarno državno pitanje Srbije jeste Kosovo i Metohija, ali primarno nacionalno pitanje je Republika Srpska u kojoj živi milion Srba“, naveo je Dodik.

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je danas nakon sastanka sa političkim vrhom Srbije i predstavnicima parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske (RS) da će se na Skupštini RS doneti odluka kojom bilo kakva realizacija Programske deklaracije Stranke demokratske akcije (SDA) vodi aktiviranju prava na samoopredeljenje i otcepljenje.

Dodik je novinarima nakon sastanka na Andrićevom vencu kazao da politički predstavnici RS nemaju iste stavove šta treba da se učini, ali da su jedinstveni u osudi te deklaracije.

„To je njihov trajni cilj da nema Srba i Republike Srpske“, rekao je Dodik i dodao da „tom deklaracijom želi da se stvori BiH koja će se svetiti Srbima“.

On je naveo da Programska deklaracija Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića nije samo interni dokument te partije, već, kako je Dodik naveo, bošnjački dokument koji je podržan od svih bošanjačkih političara da li prećutno ili javno.

On je kazao da je cilj te deklaracije da se sruši RS i da se time želi promovisati bosanski identitet koji to treba da uradi.

„U RS moramo da gradimo konsenzus prema bilo kakvoj mogućnosti da se ta opredeljenja pokušaju realizovati“, rekao je Dodik u Predsedništvu Srbije nakon sastanka sa srpskim političkim vrhom i dodao da u tim namerama bošnjački političari imaju i „neku podršku i stranaca“.

On je naveo da je cilj današnjeg sastanka bilo i obezbedjivanje saglasnosti o pitanju eventualne podrške Srbije u odbrani Republike Srpske i da je tražio žaštitu od predsednika Srbije Vučića od „bilo kojeg napada na bilo koju srpsku zajednicu, pogotovo RS“.

„I za nas Republika Srpska je prioritet i jedina moguća republika na tom prostoru“, rekao je Dodik i dodao da Republika Srpska odbacuje tu deklaraciju kao „antisrpsku i antidejtonsku“.

Dodao je i da bošnjačka strana ignoriše činjenicu da je Srbija potpisnica i garant Dejtonskog sporazuma.

„Spremni da branimo Republiku Srpsku je najvažnija poruka danas i da treba da se vratimo dijalogu i Dejtonu“, rekao je Dodik i da je do sada bošnjačka strana nametnula preko 200 odluka i da je njihov cilj razgradjivanje Dejtonskog sistema.

On se zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i predsednici Vlade Ani Brnabić na podršci Republici Srpskoj.

Sastanku je prisustvovala i premijerka Srbije Ana Brnabić, kao i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Izvor: Danas

1 Komentar

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.