Kinezi grade aerodrom na Zupcima?

Kompanija „Aviejšn indastri korporejšn of Čajna“ (AVIC) izrazila je interesovanje za partnerstvo sa vladom Republike Srpske u gradnji aerodroma u Trebinju.

AVIC će analizirati lokaciju u selu Rapti Zupci kraj Trebinja, gde bi planirani komercijalni aerodrom trebalo da bude izgrađen.

Ta kompanija je prvi put izrazila interesovanje 2010, a prošlog meseca njeni predstavnici sastali su se sa vladom RS na razgovorima o potencijalnoj investiciji, piše portal Exyuaviation.

„Svaka vlada bila bi počastvovana da ima takvu kompaniju (AVIC) za partnera i zadovoljstvo nam je što je izrazila svoju spremnost da nastavi saradnju sa nama“. saopšteno je iz vlade.

Prošle godine, lokalne vlasti u Trebinju objavile su svoju nameru da nastave sa sprovođenjem planova za gradnju aerodroma.

Vlada je od 2009. do 2011. izdvojila 820.000 evra za projektnu dokumentaciju 2,6 kilometara duge piste i terminala dovoljnog da opsluži 260.000 putnika godišnje, da bi dve godine kasnije odustala od te ideje, nakon što je imenovala generalnog direktora i zaključila konsultantski ugovor sa jednom austrijskom firmom radi određivanja potencijalnih ruta. Vlada je otad objavila da je studija austrijske firme nekompletna. Docniji tender za nacrt nove razvojne strategije bio je poništen.

AVIC je državni konglomerat u oblasti avio-saobraćaja i odbrane. Na „Forčunovoj“ listi kompanija Global 500 nalazi se na 159. mestu i ima pola miliona zaposlenih širom sveta.

Zahvaljujući svojim prirodnim lepotama, veruje se da bi Trebinje moglo da privuče znatan broj turista. Međutim, taj grad nalazi se na samo 30 kilometara od Dubrovnika prema severoistoku i 90 kilometara severozapadno od Tivta, što, prema pisanju portala, održivost budućeg aerodroma u toj oblasti dovodi u pitanje.

(B92)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.