ORBAN: Banke da vrate pare narodu ili ćemo im sve oduzeti!

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je za lokalne medije Mađarske kako gabankari nisu shvatili ozbiljno kad je rekao da je era ‘kolonizacije’ gotova.

– Banke su servis građana, a ne ono što su postale širom sveta – vešala. Nemam ništa od ljubavi banki ali imam od ljubavi naroda. Moraju vratiti novac koji su zaradili na nepravednim naknadama ili ćemo im uzeti više. – zaključuje upravo kad je Parlament izglasao da građanima banke moraju vratiti nepravedne naknade.

Bankari su besni. Prosečni dužnik u švajcarskim francima na taj bi način mogao dobiti povraćaj između 600 hiljada i milion forinti i to do kraja ove godine.

– Zakon je razjasnio način na koji će dužnici biti obeštećeni, bilo da se radi o valutnim razlikama, jednostranim izmenama ugovora ili povećanju kamatnih stopa. – izjavio je Antal Rogan, predsednik kluba zastupnika vladajuće stranke Fidesz, a prenosi portfolio.hu.

Mađarski parlament je doneo zakon prema kojem će banke vratiti klijentima sve nepravedne naknade i kamate koje su im naplatile proteklih godina.

Viceguverner Mađarske središnje banke Adam Balog procenjuje da će ukupan trošak za sve banke biti između 2 i 3 milijarde eura.

Leutar.net ORBAN: Banke da vrate pare narodu ili ćemo im sve oduzeti!

Orban ističe kako nema protiv banki ništa ali neće gospodariti njegovom državom i stvoriti mu krizu kao u Grčkoj.

– Banke i velike kompanije koje uživaju monopol u Mađarskoj moraju se naviknuti na novu situaciju. Navikle su biti snažne, a socijalističke vlade klanjale su se pred njihovom moći. Ali sada smo mi snažniji i oni se moraju prilagoditi nama. – zaključio je zakleti bankarski neprijatelj Orban.

CROATIVE.NET / ESPRESO.RS

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.