Vukanović: Tajkuni odnijeli milione maraka

Ne očekujem da trenutna vladajuća koalicija prihvati Nacrt zakona o zabrani prodaje državnog kapitala u Republici Srpsкoj ofšor кompanijama, zato što to direktno vrijeđa njihove funkcionere i tajkune njihovih partija.

Rekao je ovo narodni poslanik Nebojša Vukanović, nakon što se u prijedlogu dnevnog reda sjednice Narodne skupštine našao i nacrt pomenutog zakona.

– Zakonom možemo spriječiti tajkune i domaće korumpirane političare, koji su iznijeli milione maraka sa ovih prostora, da operu taj novac i ovdje se vrate kao investitori. Osnovni cilj tih ofšor zona jeste da se ne plaća nikakav porez na opljačani novac i da se sakrije identitet, jer nikada se iza tih kompanija ne kriju strani investitori – objasnio je Vukanović.

On naglašava da je svjestan da neće naići na većinsku podršku u NSRS, jer, kako kaže, nije on iznosio milione iz RS, već upravo oni iz vladajuće koalicije, koji već govore da je njegov zakon neprimjenjiv.

– Zakon sam izradio uz koordinaciju i konsultovanje s advokatima i pravnicima iz Beograda koji se bave privredom. Naravno da je zakon primjenjiv, a njegov cilj je spriječiti da domaći političari i tajkuni  koji su opljačkali ovaj naraod, novac koji su iznijeli odavde operu preko of-šor kompanija i da se sakriveni iza tih kompanija pojave kao lažni investitori, koji će da kupuju naše prirodne resurse – objašnjava on.

Napominje da je prije par mjeseci predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, sam priznao da ima jednu takvu kompaniju na Kipru, čiji su vlasnici formalno Grci, ali je pravi vlasnik i osnivač upravo Đukanović. 

– Isto se radi i kod nas. Imate političare i tajkune koji su mafijaškim i kriminalnim poslovima izneli ogroman novac sa ovih prostora, koji se mjeri sa stotinama miliona KM. Oni žele da se taj novac i njihov identitet sarkiju u nekoj ofšor zoni, da ne plaćaju nikakv porez i onda sa tim novcem koji su opljačkali kupuju naša prirodna bogatstva, resurse – istakao je Vukanović.

Neće tjerati investitore

Naglašava da ovaj zakon neće otjerati strane investitiore, već samo urediti zonu poslovanja s navedenim kompanijama.

– Neka ljudi koji kritikuju ovaj zakon nađu jedan primer uspešne privatizacije putem ofšor zone. A sigurno znaju da je preko industrije Republike Srpske i Banke Srpske, preko ofšor kompanija iz Republike Srpske izneseno milijarde maraka – zaključio je Vukanović.

Svjestan da njegov zakon neće prihvatiti vladajuća struktura, naglašava da će se oko ovog prijedloga povesti dobra rasprava u NSRS na sjednici 17. septembra.

(Srpskainfo)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.