Od satirične Facebook objave do vijesti o siru i spidu

Satiričnu objavu Facebook stranice “Insider.ba”, bez ikakve provjere, objavio je veći broj regionalnih portala kao legitimnu vijest. Iako sama premisa da bi policija zamijenila vakumirani sir za drogu spid zvuči dovoljno nevjerovatno da zaslužuje provjeru, mnogi mediji to nisu učinili.

Početkom septembra 2019. na društvenim mrežama je dijeljena viralna fotografija na kojoj je prikazan dio Facebook objave, bez informacije na kojem profilu je objavljena. Objava sadrži “informaciju” o akciji tešanjske policije u kojoj su policajci zaplijenili sir misleći da je riječ o drogi “spid”.  

Leutar.net Od satirične Facebook objave do vijesti o siru i spidu

Informacije iz ove Facebook objave, skupa sa fotografijom, pretvorene su u članak koji je prvobitno objavljen na srpskom portalu “Espreso” 3.9.2019. godine. 

BOSANSKA POLICIJA OD BABE UZELA BELE PAKETIĆE I VAGU: Mislili su da je DROGA, a u stvari su se IZBLAMIRALI! (FOTO) (Espreso) 
Nije redak slučaj da policajci naprave neku grešku, ali čini se da su ovi pripadnici Bosanske policije malo više „zabrljali“.
Oni su zaplenili hermetički upakovan sir misleći da je u pitanju droga. Tačnije, tokom pretresa jedne porodične kuće u naselju Kraševo u Trešnji, greškom su oduzeli vagu i sir.
Vaga je bila precizna, tu je bio i aparat za vakumiranje i hermetičko zatvaranje, kao i devet kilograma upakovanog kravljeg sira.
Sve ovo je navelo pripadnike KRIM policije da pomisle da je u pitanju droga, pa su sve navedne stvari prilikom pretresa i zaplenili.

Sa portala “Espreso” ova “vijest” se proširila Srbijom, te je objavljivana i na portalima u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, sa istim informacijama ali ponešto drugačijim naslovima.

Da li je ova priča tačna i kako smo vršili provjeru?

Vijest koju su objavili brojni mediji nije tačna, što nije bilo teško provjeriti. Uzimajući u obzir da je očito riječ o Facebook objavi, u pretraživač te društvene mreže upisali smo prvih nekoliko riječi teksta i odmah smo došli do izvora, stranice “Insider.ba”. Ova stranica je zbog sličnih dezinformativnih objava već dva puta bila predmet analiza “Raskrinkavanja” (“Pasoši i matura – od šale do suza” i “Lažni ‘švedski dvojnici’ Dodika i Izetbegovića”). Za razliku od prethodnih slučajeva, ovog puta tekst koji je pratio fotografiju bio je označen kao satira (lijevo), što je izrezano sa verzije koja postala viralna (desno) i koja je objavljena na portalu “Espreso”. 

Leutar.net Od satirične Facebook objave do vijesti o siru i spidu

Ovim povodom smo kontaktirali i MUP ZDK, u čijoj je nadležnosti PU Tešanj, koji nas je obavijestio da je riječ o u potpunosti izmišljenim informacijama. 

MUP ZDK

Vezano za Vaš upit koji se tiče navodnog pretresa na području Tešnja, obavještavamo Vas da su navedene informacije u cjelosti netačne i izmišljene.

Izvor: Raskrinkavanje.ba

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.