Jarić: Tender „Šuma“ naštiman za „Prointer“

Vlasnik i direktor kompanije „Planet soft“ Vedran Jarić tvrdi da je cijena od 17 miliona maraka za Integralni informacioni sistem „Šuma Republike Srpske“ prenaduvana, a uslovi u tenderu namješteni za firmu „Prointer“, zbog čega se žalio i nabavka je odgođena do rješavanja žalbe, kako je danas objavio portal CAPITAL.

Jarić kaže da su u tenderu „Šuma“ za izradu Integralnog informacionog sistema stavljeni apsurdni uslovi koje je njegova kompanija pobrojala u žalbi, te da je ubijeđen da će Kancelarija za razmatranje žalbi prihvatiti njihove argumente.

On je naglasio da su određeni uslovi navedeni tako da isključivo pogoduju kompaniji „Prointer“ iz Banjaluke i da se jednostavno niko drugi ne može takmičiti.

„To je klasično naštiman tender za firmu „Prointer“, naše je da se žalimo i vidimo šta će reći Kancelarija za razmatranje žalbi“, istakao je Jarić.

Dodao je da je „Planet soft“ partner SAP-a, koji „Šume“ planiraju da uvedu, a da „Prointer“ to nije i da će vjerovatno kupovati licence od druge firme koja je partner SAP-a.

„Vrijednost nabavke je 17 miliona maraka i to je više nego prenaduvano. Mogu garantovati da će „Planet soft“ taj posao odraditi za pet miliona maraka“, izričit je Jarić.

Dodao je da je „Planet soft“ napravio konzorcijum sa „Atosom“, najvećom softverskom firmom u Evropi, kako bi zajednički nastupili na ovom tenderu „Šuma“, ali da su uslovi takvi da ih ni zajedno nisu mogli ispuniti.

„Ta francusko – njemačka korporacija je najveći partner SAP-a, globalni je lider u području digitalne transformacije, zapošljava 110.000 radnika i radi u 73 zemlje, sa godišnjim prihodom od 11 milijardi evra i ona ne ispunjava uslove „Šuma“. To je katastrofa, a pored toga što je cijena tri puta viša od realne cijene. Isti ovaj posao u Srbiji je urađen za 2,8 miliona evra, iako su „Šume Srbije“ nekoliko puta veće preduzeće od „Šuma Srpske““, rekao je Jarić.

Poručuje da, ako ima odgovornosti u Upravi „Šuma RS“, da će sami poništiti tender, jer su oni ti koji će jednog dana za sve odgovarati.

Najviše primjedbi „Planet soft“ imao na tražene sertifikate

U žalbi „Planet softa“ navedeno je da je pogrešno protumačen i primjenjen Zakon o javnim nabavkama.

Navode da „Šume“, zahtijevajući određene sertifikate, grubo krše Zakon o javnim nabavkama, jer ukazuju na jednog ponuđača GIS platforme, a to je privredno društvo “Esri”, te da na taj način onemogućavaju druge potencijalne kandidate da učestvuju u ovom predmetu javne nabavke.

“Za kandidate je apsolutno neprihvatljivo da Ugovorni organ zahtjevanjem osoblja sa pomenutim sertifikatima direktno utiče na ponudu rješenja iz GIS domena, što čini eklatantan primjer diskriminacije u postupku javne nabavke”, istaknuto je u žalbi.

Dodaje se da se određenim uslovima u tenderu favorizuje i Cisco oprema, što nazivaju grubim  kršenjem Zakona koji jasno i nedvosmisleno kaže da je prilikom pripreme tendera Ugovorni organ dužan poštovati principe jednakog tretmana i nediskriminacije kandidata/ponuđača.

“Nepoštovanjem Zakona, “Šume” onemogućavaju fer i transparentnu tržišnu utakmicu, pod jednakim tržišnim pravilima. Određenim zahtjevom iz tendera potpuno se obesmišljava i  izigrava smisao i cilj postupka javne nabavke”, naglašavaju u “Planet softu”.

U žalbi, između ostalog, navode da se zahtijevanjem “Prince 2 Practicioner” sertifikata za vođu projekta samo ograničava broj učesnika u nabavci, a nikako ne osiguravaju što kvalitetnije tehničke i profesionalne sposobnosti.

“Stručnjaci koji imaju taj sertifikat treba da vode projekte po PRINCE2 metodologiji, čime “Šume (in)direktno nameću metodologiju vođenja projekta bez da su vođenje po toj metodologiji tražile u projektnom zadatku”, ističu u “Planet softu”.

Dodaju i da su “Šume” odgovorile da PRINCE2 Practicioner sertifikat traže jer se odnosi na visoku specijalizaciju za rukovođenje projektima u državnoj upravi, ali da ne postoji nikakav dokaz da je PRINCE2 Practitioner sertifikat specijalizovan za projekte u državnoj upravi.

Navode i da su “Šume” kao dokaz profesionalne sposobnosti kandidata propisale uspješno iskustvo u realizaciji minimalno jednog ugovora za servere i storidže u iznosu ne manjem od 1,6 miliona KM, kao i uspješno iskustvo u realizaciji ugovora implementacije informacionih sistema u iznosu od 4 miliona KM, dodajući da su time favorizovale onu djelatnost za koju je postavljen povoljniji omjer.

U “Planet softu” ističu i da su “Šume” otvoreno priznale da favorizuju određeni tip sertifikata jednog vendora (u ovom slučaju Cisco, Microsoft, SAP i VMWare) iako za to nema uporište u tenderskoj dokumentaciji i postojećoj opremi.

“Dodatno, Ugovorni organ teret dokazivanja ekvivalentnosti stavlja na pleća ponuđača, umjesto da formuliše zahtjeve tako da budu neutralni”, istaknuto je u žalbi “Planet softa”.

Imajući u vidu sve navedeno, “Planet soft” smatra da su učinjene bitne povrede Zakona o javnim nabavkama i predlaže da “Šume” ponište postupak ili da izmjene tendersku dokumentaciju u osporavanom dijelu.

“Prointer” prošle godine bio u opticaju za izradu sistema

Naime “Šume” su u julu raspisale tender za nabavku informacionog sistema po tri puta skupljoj cijeni nego što je provobitno planirano, ali najbliže ponudi firme „Prointer“ koja se lani jedina prijavila za taj posao, objavio je CAPITAL.

Cijena informacionog sistema sa 5,5 miliona skočila na čak 17 miliona KM!

Dok se očekivala objava sretnog dobitnika ovog milionskog posla, žalba je sve odgodila i nije poznato ko će i kada izraditi informacioni sistem. Postoji mogućnost i poništenja cjelokupnog postupka javne nabavke.

Iz “Šuma” nisu odgovorili na zahtjev CAPITAL-a da se izjasne o navodima “Planet softa”, a nisu se javljali ni na telefonske pozive.

Međunarodni tender za nabavku integralnog informacionog sistema od 5,5 miliona KM bio je raspisan i u junu prošle godine, kada se na njega javio samo „Prointer ITSS“ koji je za taj posao tražio čak 15,7 miliona KM, zbog čega je javna nabavka poništena.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik potvrdio je nedavno da je njegov sin Igor Dodik povezan sa kompanijom „Prointer ITSS“.

Izvor: CAPITAL: Svjetlana Šurlan

1 Komentar

  1. Konačno jedan pravi privrednik sa mozgom i m…ma. Muka mi je kad vidim one Bajine podguzne Trivića Čkrebića Umićevića koji samo gledaju da se što više ugrade između pljačkaške vlasti i bijednih radnika i stalno kukaju kako je situacija loša ali nikako da se sjete da to kažu na pravom mjestu

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.