Vučić se ipak sve više plaši bojkota

Uprkos tvrdnjama predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ga najavljeni bojkot „minornih opozicionih stranaka“ ne brine, sagovornici Danasa tvrde da je predsednik i ovoga puta neiskren, kao i pre nekoliko dana kada je tvrdio da mu je izuzetno stalo da opozicija izađe na izbore.

Prema njihovom tumačenju, predsednik je i te kako zabrinut zbog najavljenog bojkota, jer prvi put u potpunosti neće moći da kontroliše politička dešavanja. Takve izjave, kako navode, namenjene su učvršćivanju podrške u sopstvenom biračkom telu, a ne široj javnosti.

Nakon što je nekoliko opozicionih stranka najavilo bojkot, predsednik Vučić je čak iz NJujorka poručio građanima da ne brinu, da svako ima pravo da bojkotuje, a da je njemu lično svejedno ko će na izborima učestvovati. „Građani ne moraju da brinu.

Svako ima pravo da bojkotuje, posebno oni koji imaju nikakvu podršku naroda i svih njihovih partija zajedno iznosi ispod deset odsto. Tako da mogu da bojkotuju, ili ne moraju. Pravo da vam kažem, meni je svejedno. Voleo bih da izađu na izbore i jasno vide kako i koliko stoje“, poručio je Vučić.

Zoran Lutovac, lider Demokratske stranke, odgovara da tako ne govore državnici i demokrate. Tako, kako kaže, komuniciraju autokrate.

– Predsednik svih građana ne bi smeo da daje takve izjave, jer ga Ustav obavezuje da oličava državno jedinstvo, a politička kultura da uvažava i one koji ne misle kao on. Vučić se isključivo ponaša kao predsednik svoje stranke koja brani monopole i privilegije. Pravi predsednik bi se zalagao da se građanima vrate uzurpirana prava i učinio sve da se obezbede uslovi za poštene i slobodne izbore – napominje Lutovac.

Sa liderom demokrata slaže se i Konstantin Samofalov, funkcioner SDS koji ocenjuje da Vučić vlada „po lujevskom principu „Država, to sam ja“ i da je za njega zato sve minorno i institucije i političke stranke i slobodni ljudi.

– Izjave u kojima se obezvređuju politički neistomišljenici služe učvršćivanju podrške u sopstvenom biračkom telu i takve poruke nisu namenjene široj javnosti, već samo sopstvenim biračima. One produbljuju podeljenosti u društvu. Sve opozicione stranke trebale bi da ih ignorišu i posvete se radu na sebi, svom programu, svojim organizacijama i komunikaciji sa svojim simpatizerima – smatra Vladimir Đurić, poslanik Stranke moderne Srbije, dok Sanda Rašković Ivić, potpredsednica Narodne stranke, pita predsednika zašto građanima poručuje da se ne plaše ako su oni koji bojkotuju izbore mali i beznačajni.

Sagovornici Danasa smatraju i da se predsednik ponaša neodgovorno, arogantno i isključivo, dovodeći pritom čitavo društvo na ivicu sukoba sa nesagledivim posledicama.

Đorđo Žujović, funkcioner Liberalno-demokratske partije, ocenjuje da posao predsednika Srbije nije da bude ostrašćeni partijski lider, već mora konačno da razume da je izabran za predsednika ove zemlje da služi svim njenim građanima.

– Očigledno je da je prelazak iz faze političara u fazu državnika kod njega nemoguć, pa tako njegovu osvetu osećaju svi koji se usude da se sa njim ne slože i koji mu ukažu do koje mere je zloupotrebio svoju ulogu i uzurpirao javni prostor – napominje Žujović.

Ana Stevanović, poslanica Stranke slobode i pravde, kaže da će sve relevantne i istinski opozicione stranke bojkotovati predstojeće parlamentarne izbore i da je to situacija koja bi uplašila svakog predsednika države.

– Kad živimo u diktaturi i autoritarizmu, tada istinskih izbora ni nema, a mi nećemo biti deo predstave. Stranka slobode i pravde, kao prava opoziciona stranka će izbore bojkotovati, a to smo prvi i najavili. Računamo da će sve ostale opozicione stranke pratiti isti put, čime bismo jasno zauzeli stav da bilo koja odluka koju donese buduća vlast nema nikakav legitimitet, a to je situacija koja bi uplašila svakog predsednika jedne države – smatra Stevanovićeva.

Da je predsednik, suprotno sopstvenim tvrdnjama, veoma uplašen zbog najavljenog bojkota smatra i funkcioner Dveri Jugoslav Kiprijanović. On ističe da nije zabrinut samo predsednik, već i njegovi mentori i da zato Vučić poručuje svojim pristalicama da i te kako imaju čega da se plaše, da je kraj njegove vladavine blizu i da je vreme da se napušta paluba.

– Siguran sam da Vučića najavljeni bojkot baš brine. Zato sada pokušava da stvori sukobe i podele u opoziciji i da što više partija-pokreta izađe na izbore. Ovakva izjava je deo njegove klasične komunikacije prema političkim protivnicima, a i ka građanima gde se on postavlja kao njihov zaštitnik. Bez obzira na to, bojkot ga sigurno brine jer se po prvi put nalazi u situaciji da neće moći da kontroliše u potpunosti politička dešavanja – zaključuje politički analitičar Boban Stojanović.

Šta je Vučić rekao na RTS

Sagovornici Danasa podsećaju da je pre samo desetak dana predsednik Srbije za RTS rekao da mu je veoma stalo da opozicija izađe na izbore, da bi to bilo najbolje za Srbiju jer bi građani mogli da vide, kako je kazao, ko ima koliku podršku. Rekao je i da je spreman da uradi puno kako bi se iz javnosti „skinula besmislena priča“ o izbornim uslovima. „Uredite biračke spiskove. Napišite šta hoćete u biračke spiskove, svako ime napišite. Gotovo sve ću prihvatiti po pitanju biračkih spiskova i finansiranja stranaka“, rekao je Vučić nedavno

Izvor: Danas

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.