Putin – naše „zlatno tele“!

Poznata je biblijski priča o Jevrejima i Zlatnom teletu. Кada je Bog pozvao Mojsija da mu na Sinaju izdiktira tablice sa Božijim zapovijestima, što je trajalo 40 dana, nestrpljivi Jevreji koji su čekali Mojsijev povratak, poslednjeg dana nisu znali šta će sa sobom bez vođe, pa su natjerali prvosveštenika Arona da im izlije statuu Zlatnog teleta, da bi se nekome klanjali. To razgnevi Boga i On naredi Mojsiju da uništi Zlatno tele i pobije sav narod koji se klanjao đavolskom idolu.

Idolopoklonstvo je na cijeni i danas. I ne odumire, naprotiv, posebno međi Srbima. Juče im je „zlatno tele“ bio Tito, danas Putin. Dovoljno je pogledati objave na društvenim mrežama – preplavljene su fotografijama predsjednika Rusije, slikanog u svim mogućim situacijama, uz prenošenje senzacionalnih naslova iz beogradske štampe, od kojih mi je posebno zapao za oko jedan današnji, sa naslovne strane Informera: „Stižu Putinove đavolje kočije!“

Кult ličnosti je najviše bio razvijen u vrijeme komunizma, što je i razumljivo, jer su komunisti protjerali Boga, pa su ljudi tražili oslonac u „bogovima“ na zemlji. U Rusiji je to bio Staljin, u Rumuniji – Čaušesku, u Albaniji – Enver Hodža, a kod nas Tito. U Latinskoj Americi to je bio Če Gevara („Rekao bih da su dva najpoznatija lika na svijetu Hrist i Če“, izjavio je nedavno njegov brat, Huan Gevara).

Društvene i političke okolnosti su se promijenile do danas, ali naš narod i dalje više voli „bogove“ na zemlji, nego Onog na nebu. Oslobodili smo se komunizma kao vladajuće ideologije, ali nekritičko obožavanje pojedinih ličnosti zadržalo se i u višestranačju. U Srbiji krajem 20. vijeka u Slobodana Miloševića se gledalo kao u božanstvo, a danas se od Aleksandra Vučića pravi novi „bog“. U Crnoj Gori je to najprije bio Momir Bulatović, pa Milo Đukanović sve do danas.

Politikolog Zoran Stojiljković za situaciju u Srbiji kaže: „Građani kao da ne žele da odrastu. Težak je put od podanika do građanina. Autoritarnost, po svim istraživanjima poslednjih godina, ne pada, naprotiv. Natpolovična većina veruje da je neophodan vođa kojeg će slediti bespogovorno.“

Rušeći Boga, tvrdeći da je to zabluda i opijum za narod, komunisti su otrovali sopstvene duše i postali idolopoklonici đavola. Povjerovali su u njegove ideje o tome da je sve dozvoljeno, da čovjeku treba novi moral bez biblijskih zabrana. Povjerovali su, u svojoj gordosti, da im nije potreban Gospod Bog. Među tim bezbožnicima na jugoslovenskom prostoru najviše je bilo Srba i Crnogoraca (bivših Srba)!

Кako tada tako i danas. Slovenci, Hrvati, Makedonci i Bošnjaci, nemaju svoje „Putine“, „Vučiće“ i „Đukanoviće“. Dakle, Srbi i Crnogorci najviše krše prve dvije Božije zapovijesti koje Hristos izdiktira Mojsiju na Sinaju: (1) „Ja sam Gospod Bog Tvoj, nemoj imati drugih bogova osim Mene“; (2) „Ne pravi sebi idola niti kakva lika, nemoj im se klanjati niti im služiti.“

Hristos je za sada milostiviji prema nama nego što je bio prema Jevrejima. Verovatno imamo još „kredita“ kod Njaga zahvaljujući zalugama naših predaka na čelu sa Svetim Savom. No, ne treba testirati Njagovu strpljivost, već se jednom za svagda okrenuti Svetoj Trojici – Ocu, Sinu i Svetom Duhu.

Piše: Danko Rakočević

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Anti-SPAM Test *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.