Kako odvojiti dijete od računara

Dragi roditelji, većina vas misli da vaše dete provodi previše vremena na kompjuteru, ili gore, da su zavisni od video igara. Ako i Vi to mislite, prvo pročitajte OVAJ tekst, zato što pre nego što počnemo da ograničavamo šta naša deca rade sa svojim slobodnim vremenom, moramo prvo da razumemo i njihovu stranu.

Šta će se desiti ako detetu samo zabranite igrice

Ako je jedina stvar koju uradite da biste dete odvratili od igrica ta da im  zabranite da provode vreme na kompjuteru, veoma je moguće da ćete dobiti potpuno obrnuti efekat od onoga što želite da postignete. Ono će prvom prilikom igrati igre kod drugara, u igraonici ili na nekom trećem mestu, što samo pogoršava situaciju, pošto Vi u tom trenutku gubite kontrolu nad time šta oni igraju i kako se ponašaju dok to rade. Tako da prvi korak jeste: ne zabrana, već dogovor.

Ponudite alternativu

Većina dece, ako imaju otvorenu ponudu drugih kvalitetnih aktivnosti, neće sve svoje vreme provoditi sa video igrama. Ponudite im različite fizičke aktivnosti, sportove, porodičnu zabavu (društvene igre, šetnje, druženje), izlazak sa prijateljima ili pomaganje u zabavnim poslovima kao što je kuvanje obroka ili sređivanje bicikla pred proleće. Veoma je važno da detetu nisu jedini izbori da igra igrice ili da sedi na krevetu i gleda u plafon. Ovo je takođe odlična prilika da primetite da li postoji neki drugi razlog zašto Vaše dete provodi isuviše vremena sa igricama: Ako nikada ne žele da se druže sa prijateljima iz škole ili da učestvuju u vanškolskim aktivnostima, možda postoji neki skriveni problem od kog beži u svet video igara.

Budite smireni

Kada ulazite u razgovor o igricama, pazite da ne budete agresivni, i nemojte da otvoreno pokazujete vaše nezadovoljstvo igricama (a i zašto bi, pored toliko sjajnih stvari koje donose?). Bitno je da Vaše dete razume da pričate sa njima iz najbolje namere i brige za njihovo dobro, a ne zbog Vašeg mišljenja o video igrama. Recite im da razumete da im video igre puno znače i da je sasvim u redu da imaju nešto što vole i za šta se zanimaju, ali da je podjednako važno da se bave drugim stvarima u životu. na kraju krajeva, uvek će biti vremena za igrice i zbog njih ne bi smeli da propuštaju stvari koje mogu da dožive samo sada (ako se radi o nekom događaju). Objasnite im da im ne zabranjujete da igraju igrice, već samo želite da se dogovorite o rasporedu koji je najbolji po njih.

Napravite raspored

Ako od prvog dana njihovog igranja imate raspored i dogovor o tome kada mogu da igraju igrice a kada ne – i toga se držite – nećete imati puno problema. Ako počnete da uvodite pravilo o rasporedu tek nakon što su već navikli da mogu slobodno da igraju igrice kad god žele, onda ćete naići na poteškoće, ali je važno da shvatite da je to proces, i da ih ne možete odjednom potpuno odvojiti od formiranih navika. Dogovorite se o rasporedu koji svima odgovara i budite spremni na kompromise. Vi možda mislite da bi video igre trebalo da igra samo vikendom, ali svi njihovi prijatelji igraju radnim danima – u tom slučaju, napravite kompromis i recite da tri radna dana smeju da igraju po, na primer, sat vremena, ali da je onda vreme igranja vikendom ograničeno na dva sata. Ovo je samo primer, i ne postoji recept za savršen balans. Kao i uvek, preporuka je da pustite dete da, ukoliko je zdravo, fizički aktivno i obavlja sve svoje obaveze, preostalo slobodno vreme koristi na koji god način ono želi. Držite na umu da su igre koje Vaše dete igra multiplejer, tj. da ih igra sa društvom preko interneta, i da u tom slučaju želi da uskladi svoj raspored sa svojim drugarima. U tim slučajevima nije loše da se čujete sa roditeljima tih drugara i vidite koje rasporede oni imaju dogovorene sa svojom decom. Raspored takođe može da glasi: „Igre su dozvoljene radnim danima između ručka i večere, nakon što je urađen sav domaći“.

Ne prekidajte u sred igre

Nemojte da razgovore o ograničavanju video igara započinjete dok Vaše dete igra. Ovo se odnosi i na razgovor o pravljenju rasporeda i na veoma česte komentare koje gejmeri čuju od roditelja, na primer da odmah prekinu to što igraju, o čemu smo više pričali OVDE. Ako želite da dete u određenom trenutku prestane da igra, zato što dolaze gosti ili je uskoro vreme za spavanje, dajte im otprilike pola sata upozorenja. To je dovoljno da završe započetu partiju ili da pređu nivo i dođu do narednog mesta gde mogu na miru da sačuvaju i isključe igru. Zahtevanje da momentalno prekinu igru (sem, naravno, u izuzetnim situacijama) će najčešće dovesti do svađe i raskola, što čini kasnije pokušaje dogovora mnogo težim.

Izvor: roditeljigejmera

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.