Cvijanović: RS je uvijek bila za saradnju sa NATO

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović je u intervjuu za Nezavisne govorila o procesu formiranja vlasti na državnom nivou, NATO putu BiH, ali i usporenom EU putu. 
Cvijanović je kazala da je sporazum koji je potpisan jasno definisao i NATO put BiH, kazavši da je Republika Srpska uvijek bila za saradnju s tim vojnim savezom.

„To je vrlo jasno definisano u principima. Јasno je i kroz našu prethodnu komunikaciju i iznošenje stavova u javnosti. Mi nikada nismo sporili da treba da postoji saradnja s NATO-om. Ne da nismo sporili, mi smatramo da ona treba da postoji, jer smatramo da nam saradnja s NATO-om treba da jačamo naše sigurnosne kapacitete i dosegnemo neki nivo, ali to ne znači da treba da uđemo u NATO, pogotovo zato što imamo tu rezoluciju koja se ne odnosi samo na neutralnost prema NATO-u, nego prema bilo kojem vojnom savezu. Što se tiče ANP-a, sve je definisano u principima. Kada formiramo vlast, onda treba da definišemo sve što treba da predstavlja ta saradnja. To bi bilo logično. Ali ovdje nema logike, ovdje ima samo proste političke agende i to one sirove“, kazala je Cvijanović.

Kratko je prokomentarisala i EU put naše zemlje, kazavši da je BiH ove godine propustila šansu za kandidatski status i to zbog neformiranja vlasti.

„Mnoge stvari su usporene pa i dobijanje kandidatskog statusa. Ova godina bila je odlična šansa da dođemo do kandidatskog statusa. Evropa želi da zabilježi uspjehe i pojedinačno njihovi ljudi na važnim pozicijama, koji odlaze. Ako smo sve ove godine pričali da nam je to cilj, ovo nam je bila prilika da taj cilj ostvarimo. A mi nismo mogli da osiguramo osnovnu stvar – da formiramo vlast nakon izbora. Tako da smo propustili priliku. Tu više nije stvar ni upitnik, ni mišljenje, nego da li smo formirali vlast. Nije bilo ni elementarne stvari, ni kredibilnog partnera za Evropu. 

A ovo što ste pitali o zaustavljanju proširenja – imate one u EU koji su apriori za proširenje znajući da to donosi stabilnost u Evropi u svakom pogledu – ekonomskom, socijalnom, sigurnosnom, koji postaje sve važnije pitanje. Pored tih, ima druga grupa koja kaže da nisu apriori protiv, ali očekuju puni angažman kandidata i potencijalnih kandidata. I postoji jedna manja grupa onih koji su apriori protiv bilo kakvog proširenja zato što smatraju da je potrebno da se u Evropi prvo sve posloži. To preslagivanje unutar evropske kuće moglo bi trajati mnogo godina, pa zar to nije onda prilika da mi u tom periodu riješimo naše probleme“, kazala je između ostalog.

(BN/Nezavisne)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.