Ako tebi tvoj život nije vredan, meni moj jeste! Ne želim da postanem mrlja na auto-putu

Dragi vozaču, da, baš ti koji ćeš uskoro da sedneš za volan a popio si dve-tri čašice. Da, ti, koji za kraće relacije ne vezuješ pojas. Da, ti, koji tipkaš poruke dok voziš ili snimaš lajv za Instagram. Da, ti, što se pred devojkama hvališ da si neotkrivena zvezda „Paklenih ulica“.

Vidiš, dragi moj vozaču, samo u petak u roku od nekoliko sati poginulo je petoro mladih ljudi. U julu više od 60. Trajno osakaćeno više desetina bića. I mentalno i fizički.

Nestala je nečija sestra, nečiji brat, majka, otac, stric. Nečije dete. U trenu su zbrisani sa lica zemlje.

Ovi što su imali sreće da prežive, do kraja života sećaće se tog crnog dana. Ako im rana na telu zaraste, budi siguran da bol u mislima nikada neće da prođe. 

Zašto, dragi moj vozaču?

Zato što su oni za volanom možda mislili da jedan pojas ne znači mnogo. Što da steže kad se ide na samo dvadesetak kilometara? Bolje da se ubaci varalica da ne pišti.

Zato što su možda mislili da poneka rakijica ne može ni da takne. Ma, i u rikverc bi mogao da vozi, e, toliko ga rakijica ne radi.

Zato što su možda mislili da će dobiti mnogo pratilaca na Instagramu ako snimi jedan opaki lajv.

Dragi moj vozaču, vidiš, puka je sreća što od tebe nije na asfaltu ostala samo fleka. Da, puka je sreća, neki bi rekli i sudbina, što tebe nisu izvlačili iz smrskanog automobila.

Da, dragi moj vozaču, moglo je da bude obrnuto. Mogla je tvoja majka da ostane bez sina, ćerke, tvoje dete bez oca ili majke.

Da, dragi moj vozaču, nisam ni ja uvek poštovala propise. Nisam, žurila sam više puta.

Sve do trena kada mi je na putu, uveče, izleteo automobil koji je pogrešno procenio koliko sam udaljena, pa je hteo da pretekne kamion. U trenu, onom kad ti je refleks brži od mozga, skrenula u njivu pored puta.

Sestri i meni nije bilo ništa. Samo mi je srce tuklo kao ludo. Tek kasnije te večeri shvatila sam koliko smo bile blizu kraja.

Da, dragi vozaču, tada sam shvatila da sam i ja tako nemarno nekom izletela. Zašto? Jer me je možda nervirao kamion koji se pun žita vukao ispred mene.

Da, dragi vozaču, shvatila sam da ipak nije važno da li ću da kasnim 15-ak minuta. Važno je da stignem. Zdrava i čitava.

Zato, dragi moj vozaču, pazi sledeći put kad sedneš za volan.

Sačuvaj svoj život. Imaš samo jedan.

Veži pojas.

Ne vozi ako si popio.

Ne kuckaj poruke dok menjaš brzine.

Nečija sestra, brat, otac, majka imaju samo jedan život.

Izvor: MILICA MILOSAVLJEVIĆ / RTS

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Anti-SPAM Test *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.