„Krunisao“ se i Bogoljub Karić

Bogoljub Karić je nedavno probao odjelo kneza Miloša i krunu Nemanjića i opisao kako se osjeća:

„Dragi moji,

Oblačeći odelo kneza Miloša i stavljajući krunu dinastije Nemanjić, osetio sam veliko uzbuđenje, dolazeći u dodir sa simbolima najsvetlijih stranica naše istorije.

Jer, upravo ove dve porodice, Nemanjići i Obrenovići, treba da nam budu putokaz i danas, posle toliko vekova i godina, kako treba da se mudrošću, srcem i ljubavlju prema svome rodu, a ne samo oružjem, bori za svoju zemlju i svoj narod, i protiv najjačih neprijatelja i protiv sila koje su mnogo veće i jače od naših.

Tako su Nemanjići osnovali jednu od prvih pravih kraljevskih dinastija u Evropi a naš večiti vladika, princ Rastko Nemanjić – Sveti Sava, uspeo čak da se izbori za nezavisnu, autokefalnu srpsku pravoslavnu crkvu, kojoj baš ove godine slavimo 800 godina i time dokazujemo da smo jedan od evropskih naroda sa najdubljim duhovnim i kulturnim korenima.

A knez Miloš Obrenović je možda najbolji primer u našoj istoriji kako se jedan mali narod može suprostaviti velikoj sili. On je uspeo da, u jednoj od najvećih svetskih imperija svoga vremena – Otomanskoj imperiji, pre svega koristeći svoju seljaku pamet i mudrost našeg naroda koja se taložila vekovima, izbori za slobodu svoje zemlje i svog naroda.

I nije nam to bilo prvi put, ni pre ni posle, da se mi, neveliki balkanski narod suprostavimo najvećim svetskim silama, jer je Bog hteo da nam se „kuća nalazi na drumu“ i to drumu kojim prolaze najveće svetske vojske. I naš mudri, nepismeni knez, nam je dao verovatno najbolji primer kako se za slobodu bori pameću a ne udaranjem „glavom u zid“.

I danas, u dvadeset prvom veku, situacija sa našom zemljom je izuzetno teška. Velike sile imaju i velike ideje i velike aspiracije prema našoj zemlji. Prvo su razbili Jugoslaviju koju su upravo Srbi svojom krvlju ali i svojom naivnošću stvorili, verujući u bratstvo svih južnih Slovena. Posle razbijanja Jugoslavije, evo danas smo svedoci da i ovu današnju Srbiju pokušavaju dalje da razbiju i da od zemlje sa velikom istorijom i tradicijom načine zemlju bez ikakve snage, duše i samosvesti.

Upravo zato treba da se držimo naših korena, naše istorije i tradicije, jer kao što drvo sa dubokim korenom nijedan vetar ne može da iščupa, tako ni narod koji poštuje svoju istoriju i svoje pretke nikakva sila ne može da razbije.

Istorija je učiteljica života a mi zaista imamo na koga da se ugledamo i istoriju iz koje jednostavno moramo da naučimo lekciju i za današnji dan!

Vaši Milanka i Bogoljub sa porodicom Karić“

1 Komentar

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Anti-SPAM Test *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.